İtalya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmalara dikkat çeken sendikalar ortak açıklama yaptı. Açıklamada, "Ticareti geliştirmeye çalışan iki ülke, işçi hakları, ifade özgürlüğü ve mültecileri de dikkate almalı" denildi.

İşçilerin hakları da gözetilsin
Fotoğraf: Depo Photos

İtalya Genel Emek Konfederasyonu (CGIL) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu (DİSK) İtalya ve Türkiye arasında imzalanan anlaşmalara ilişkin ortak bir açıklama yaptı. DİSK ve CGIL, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için işçi hakları ve sendikal özgürlüklerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Sendikalar, Türkiye ve İtalya hükümetlerini göçmen haklarına saygı göstermeye ve barışçıl yollar geliştirmeye davet etti.

Ortak açıklamada ticareti geliştirmeye çalışırken işçi hakları ve ifade özgürlüğü gibi demokratik hakların dikkat alınması gerektiği ve Türkiye’deki işçilerin Avrupa temsil organlarına dahil edilmesi gerektiği hatırlatıldı.

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve İtalya Bakanlar Kurulu Başkanı arasındaki zirvenin sonuç bildirgesi, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi, askeriye dahil olmak üzere tüm sektörlerdeki işbirliğini geliştirmeyi ve 30 milyar dolarlık ticaret hacmini hedefliyor” denilen açıklamada, “İlgili piyasaların teşvikinden ve desteklenmesinden bahsedilirken, temel işçi haklarını ve örgütlenme özgürlüğünü içeren insan hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesinden ve bunların teşvik edilmesinden söz edilmemektedir” ifadeleri yer aldı. Ortak deklarasyonda spordan arşivlere ve terörle mücadeleye kadar tüm sektörlerde ilgili deneyim paylaşımından bahsedildiği ancak sosyal adaletten, yurttaş haklarından, ifade özgürlüğünden bahsedilmediğine dikkat çekildi. Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Artan ticaretin iki ülkedeki işçiler için ücretler ve çalışma koşullarında kötüleşmeyle sonuçlanmasını önlemek için sosyal ortakların anlaşmanın her aşamasına dahil olması önemlidir. Ayrıca, Türkiye’deki işçilerin, Avrupa Çalışma Konseyleri (EWC) gibi Avrupa temsil organlarına dahil edilmesi için yollar bulunması ve denemeler yapılması için de çağrıda bulunuyoruz. Böylece Avrupa düzeyinde sendikal deneyim paylaşımını ve işbirliğini güçlendirebiliriz. Ayrıca, İtalya ve Türkiye arasındaki işbirliği anlaşmasında, iki devletin göçmenlere tam olarak saygı göstereceğine dair karşılıklı bir taahhüdün bulunmasını da önemli buluyoruz."