İşçilerin sendikal hakkı engelleniyor

Aycan KARADAĞ

İzmir Gaziemir Ege Serbest Bölge’de bulunan Gates Metal fabrikasında, Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yetkisine itiraz eden işverenin açtığı davanın üçüncü duruşması dün görüldü. Mahkeme davayı 15 Mart tarihine erteledi. İşçiler, duruşma sonrası Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.
Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, yaşanan süreci şöyle anlattı:

“İşçilerin sendikal hakkı engelleniyor. Gates Grup, merkezi ABD’de olan küresel otomotiv ve makine imalatı tedarikçisidir. Bu fabrikada 300’ün üzerinde işçi çalışıyor. Kemalpaşa ve Turgutlu’daki fabrikalarında ise yaklaşık 600 işçisi var. Fabrikalarda çalışan işçilerin neredeyse tamamı, insanca yaşam ve güvenceli iş için sendikalarımıza üye oldular. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Gates işçilerini temsil etmek üzere olumlu yetki tespitini sendikalarımıza verdi. Gates işvereni ise, işçilerin hakkını tanımak, onları temsil eden sendikayla toplu iş sözleşmesi için müzakerelere başlamak yerine, sendikalarımızın işyerinde aldığı yetkiye itiraz etti. Amaç, sürenin uzatılarak işçilerin umutsuzluğa kapılması ve sendikalı çalışmayı engellemekti” diye konuştu.

KÖTÜ NİYETLİ BİR İMTİYAZ

İşverenlere tanınan yetki tespitine itiraz hakkının kötü niyetli bir imtiyaz olduğunu vurgulayan Çeltek, şunları dile getirdi: “Bu imtiyaz 12 Eylül 1980 darbesini yapan cunta tarafından yasaya yerleştirildi. İşverenler yıllardır bu düzenlemeyi, işyerlerinde toplu iş sözleşmesi imzalanmasını yıllarca geciktirmek amacıyla, kötü niyetle kullanıyorlar. Buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Bizler, Birleşik Metal-İş ve Lastik-İş sendikalarının İzmir Şubeleri olarak, her iki fabrikada da üyelerimizin haklarını korumak ve toplu iş sözleşmesi hakkına ulaşabilmek için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Talebimiz çok açık. Gates ve Rapro işçileri sendikalı çalışmayı tercih ettiler. Onların bu tercihinin somut karşılığı işyerlerindeki yetkili sendikalarla toplu iş sözleşmesi sürecinin başlatılmasıdır. GATES GRUP, işçilerin bu hakkını duruşma salonlarında oyalanarak, süreyi uzatarak engellemeye çalışmaktan vazgeçmelidir.”