İstanbul Taksim’de, The Elysium Otel’de işçi Gülşen Kezer geçirdiği iş kazasının ardından amire itaatsizlik iddiasıyla kovuldu. Kezer, yüzde 20 engelli raporu olmasına rağmen ağır koşullarda çalıştırıldığını belirtti.

İşçinin canını da alın tam olsun

DENİZ GÜNGÖR

İstanbul Taksim’de faaliyet gösteren The Elysium Otel’de Otel ve Turizm İşçileri Sendikası’nda (Tüm OTİS) örgütlü işçi Gülşen Kezer 21 Eylül’de geçirdiği iş kazası sonucunda amire itaatsizlik iddiasıyla işten çıkarıldı. Daha önce geçirdiği başka bir iş kazası nedeniyle 11 Mart tarihinde kendisine yüzde 20 engelli olduğu yönünde heyet raporu verilen Kezer, kendisine ağır işlerin yaptırılmaya devam edildiğini belirterek ikinci iş kazasının göz göre göre geldiğini belirtti.

The Elysium Otel’de hizmetli olarak çalışan Gülşen Kezer’in, geçen Mart ayında süit temizliği yaptığı sırada ayağının kayıp düşmesi sonucu kuyruk sokumunda kırık ve kalçasında 2 çatlak oluştu. Hastaneye kaldırılan Kezer burada gördüğü tedavinin ardından kendisine yüzde 20 engelli olduğu raporu verilerek işe geri döndü. Aynı pozisyonda çalıştırılmaya devam ettirilen Kezer bu kez 21 Eylül’de dolapların üzerini sildiği sırada düşerek yaralandı. Kezer ertesi gün ‘amirlerinin emrine itaat etmediği’ iddiasıyla Kod-29’la işten atıldı.Otel içerisinde iş güvenliği önlemlerinin alınmadığına dikkat çeken Kezer ve Tüm OTİS Sendikası Temsilcisi Gani Emre Aydoğan yaşananları BirGün’e anlattı.

‘KAZADAN SONRA YOĞUN ÇALIŞTIRILDIM’

Geçirdiği iş kazası sonucunda işyerinde baskı ve mobbing gördüğünü aktaran Kezer, “İstifaya zorlandım ancak sabrettim” derken Aydoğan, “Diğer işçilerden ‘Bu işçi kendini atmıştır’ diye imza toplanmaya çalışıyorlar” dedi.

Yaşadığı ilk iş kazasında vücudunda kırıkların meydana geldiğini hatırlatan Kezer, “İlk kaza sonrasında işyerinin doktoru gelmedi ve beni misafirler görmesin diyerek sürükleyerek odadan çıkarttılar. Hastaneye gittiğimde yüzde 20 engelli olduğum yönünde heyet raporu verildi ancak bunun ardından amirim tarafından baskı gördüm” dedi. İstifaya zorlandığını aktaran Kezer “Raporuma ve hareketlerimin kısıtlı olmasına rağmen beni ağır işlerde çalıştırdılar. Bu süreçte de baskı ve mobbing gördüm” diye konuştu.

İkinci kazanın ardından işten çıkarıldığını söyleyen Kezer, “İkinci iş kazamda sandalyeden düştüm. Dolabın üzerini silmemi istediler ancak bunun için bana bir merdiven verilmedi” ifadelerini kullandı. Kendisine verilen görevlerde iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını söyleyen Kezer, “Burada hiçbir tedbir alınmıyordu. Benim gibi engeli olan bir işçiye göre bir iş verilmedi aksine daha yoğun çalıştırıldım” diye konuştu.

İŞÇİLERDEN YALAN İFADE İSTENİYOR

Otelde çalışan işçilerden Kezer’in aleyhine imza toplanmaya çalışıldığını kaydeden OTİS Sendikası Temsilcisi Gani Emre Aydoğan ise “Diğer işçilerden ‘Bu işçi kendini atmıştır’ diye imza toplanmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda iş güvenliği konusunda birçok eksik var. Yoğun ve uzun saatler çalışmak, aynı zamanda oradaki şeflerin baskısı da iş kazalarına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

İşverenlerin örgütlü işçileri istemediklerini belirten Aydoğan “İşverenler iş sağlığı ve güvenliği için yapılacak olan harcamaları onlar için birer masraf olarak görüyor” diye konuştu.