İşçinin sesinden de rahatsızlar

EMEK SERVİSİ

Tekirdağ Çorlu’da faaliyet gösteren Bel Karper gıda fabrikasının grev kırıcı patronu bu kez de işçilerin fabrika önündeki eylemini sabote etti. Tekgıda-İş sendikasında örgütlü işçiler toplu sözleşme talebiyle başlattıkları grevde 24’üncü gününe girerken, işçilerin fabrika kapısı önündeki eylemi patronun şikayeti üzerine kaymakam ve jandarma tarafından engellendi. İşçilerden Turgay Çamlıbel “Fabrika kapısının önünde slogan atıyorduk. Rahatsız oldular” dedi. Direniş, grev çadırında devam ediyor.

Çorlu’da faaliyet gösteren Bel Karper gıda fabrikasında işçiler düşük ücretlere isyan ederek Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlendi. Sendikaya, Çalışma Bakanlığı tarafından çoğunluğu sağladığına ve fabrikada yetkili olduğuna dair belge verse de patron toplu sözleşme masasına oturmadı. İşçiler 16 Mayıs’ta greve çıktı. Fabrika önünde grev çadırı kuruldu.


Patron, grev sırasında dışarıdan 2 işçi alarak ve depo çalışanları ile beyaz yakalıları da üretime vererek grevi kırıcılığı yaptı. İşçiler gerekli hukuki işlemler için şikayette bulundu. Bu kez patron direnişi kırmak için çeşitli yollar denedi. İşçilerin dün fabrika kapısının önünde yapmak istediği eylem, jandarma ve kaymakam tarafından engellendi.

İşçilerden Turgay Çamlıbel şöyle konuştu: “Biz sesimizi duyurmak için kapı önündeydik. Slogan atıyorduk. Kolluk kuvvetleri aracılığıyla bizi oradan uzaklaştırmaya çalıştılar. Sonra kaymakam aramıza teşrif etti. Bunun üzerine kaymakamın arabuluculuğuyla tekrar direniş çadırına döndük. Kaymakam ‘Ben buranın mülki amiriyim. Benim işim asayişle alakalı, asayişle ilgili bir durum olmasın. Sorun çıkarmayın’ gibi telkinlerde bulundu. Bizim sorunumuzun çözülmesine yönelik bir şey söylemiyor kaymakam.”

Çamlıbel işverenin grev kırıcılığına da değinerek “Biz greve çıkınca 2 eleman daha aldılar. Orada hatalarını biliyorlar. Cezalarını alacaklar bunun karşılığında” dedi.

Çamlıbel direnişleri ile ilgili şunları söyledi: “Direniş güzel gidiyor. Hepimiz aynı yerde duruyoruz. Bugün 40-50 jandarma gelmesine rağmen yüzümüzden gülücük eksik olmadı. Greve çıkarkenki durumumuz, duruşumuz aynen devam ediyor. 23’üncü günündeyiz grevimizin Bu 23 gün değil 230 gün de olsa kazanana kadar devam edeceğiz. İşveren 6 ay idare ederim diyor. Bu 6 ay değil 6 sene de olsa biz devam edeceğiz. Sendikamız zaten bizi destekliyor, her konuda yanımızda Tekgıda-İş. Bunun için de korkumuz yok. Çünkü örgütlü olan kazanır.”