‘İşçinin talebini karşılarsak Türkiye’deki tüm dengeler bozulur’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu sabah greve çıkan İZBAN işçilerinin istediği zammı verirlerse Türkiye’deki tüm dengelerin bozulacağını iddia etti!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBAN işçilerinin bu sabah başlattığı grevle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Toplusözleşme görüşmelerinde sendikaya yüzde 15 zam önerdiklerini söyleyen Kocaoğlu, “Bunun dışında zam vermek Türkiye’deki bütün dengeleri bozacaktır. İşçi ve sendikacı arkadaşlar yüzde 15 zammı kabul buyururlarsa kendi lehlerine olacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kendi şirketlerinde yüzde 9,5’ten fazla zam öngören sözleşme imzalamadıklarını kaydeden Kocaoğlu, “Bu bizce iyinin üstünde bir rakamdır. Ne devlet kurumlarında ne büyükşehirde ne de özelde böyle bir zammın örneği var” diye konuştu.

Şirket yeni diye maaşlar düşükmüş!

İZBAN’ın yeni bir şirket olması nedeniyle diğer toplu ulaşım sağlayan şirketlere oranla maaşların düşük kaldığını iddia eden Kocaoğlu, şöyle devam etti:

“TİS görüşmelerinde son gün itibariyle biz, enflasyonu yüzde 8 yuvarlak hesap kabul ederek 4 puan daha iyileştirme vermiş ve 12 puan önermiştik. Akşam üzeri bir değerlendirme daha yaptık, sonra İZBAN Yönetim Kurulu’na 'Greve gidilmemesi için eğer TCDD tarafı da uygun görürse teklifi 3 puan daha yükselterek yüzde 15 olarak değerlendirelim, telafi etmiş olalım' önerisinde bulunduk. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı ve Bakan Bey ile de görüşme yaptık. Yüzde 15 verilmesini kararlaştırdık. Yüzde 15 teklif edildi sendikaya, ama sendika 16,5 civarında telaffuz etmiş. Ama önümüzdeki yılın zammı söz konusu değil.

Sendika işçi temsilcilerinin yüzde 15 zammı gelip imzalamaları kaydıyla sözleşme yapılacaktır. Bunun dışında zam vermek Türkiye'deki bütün dengeleri bozacaktır. Biz hemşerilerimizi taşımak görevindeyiz, işçi ve sendikacı arkadaşlar yüzde 15 zammı kabul buyururlarsa, kendi lehlerine olacaklarını iletmek istiyorum.”

En yüksek maaş net 1600 lira

Demiryol-İş Sendikası’nın açıklamasına göre, İZBAN AŞ’de çalışan 340 işçinin 105’i asgari ücret, diğerleri de asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyor. En yüksek maaş alan işçinin ücreti ise net 1600 lira.