Türkiye’de 1930’lu yıllardan beri üretim yapan ve ‘Her derde deva’ sloganını kullanan Gripin İlaç AŞ, işçilerinin derdine deva olamadı. İşçiler, enflasyon oranında zam talebiyle greve çıktı

İşçisinin derdine deva olamadı

İstanbul Avcılar’da faaliyetlerini sürdüren Gripin İlaç AŞ’de grev başladı. Petrol-İş Sendikası’nın yıllardır örgütlü olduğu fabrikada, haziran ayından bu yana süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca, sendika üyesi 83 işçi dün sabah fabrikanın kapısına grev pankartını astı.

Sendika, enflasyondaki artış nedeniyle yüzde 25 zam istemiş, patron ise yüzde 17 zam önermişti. Grev alanında işçilere seslenen Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, “İşveren böylesi zor ekonomik koşullar altında bizleri adeta greve davet etti” dedi. Yaşar, “Bizlerin talep ettiği yüzde 25’lik zam oranı, açıklanan enflasyon oranıdır. Hatta gerçek enflasyonun altında bir rakamdır. Dolayısıyla biz bu konuda taviz verecek değiliz” diye konuştu. Yaşar, işverenle müzakereye hazır olduklarını da söyledi.

Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Baranlı ise şunları söyledi: “Ülkemizin geldiği durum belli. Dövizde dalgalanmaların yaşanması, enflasyonun yüksek çıkması… İşverene her zaman söylediğimiz şey şu; bunların sorumlusu emekçiler değil. İşleri iyi olduğu zaman kâra ortak etmeyen işverenler, maalesef en küçük bir krizde bile bütün faturayı çalışanlara kesiyorlar. Biz de bu niyetle yola çıktık. İstediğimiz ücret de çok büyük bir ücret değil. Türkiye’deki enflasyon yüzde 25. Biz sadece bunu istedik.”

Tüm olumlu yaklaşımlarına karşın işverenin ciddi bir adım atmadığını belirten Baranlı, “Buradan ona da seslenmek istiyorum, bir an önce sağduyulu davranmaları gerekiyor. Bir an önce bunu masada çözmemiz gerekiyor. Diğer türlü bu iş uzar, biz hakkımızı alana kadar buradayız” ifadelerini kullandı.

Çoğu kadın
İşyeri temsilcisi Şirin Akay da elektriğe, suya, temel tüketim maddelerine gelen zamlara dikkat çekerek, “Ama işçinin onların gözünde o kadar değeri yokmuş ki bize yüzde 17 zam öngördüler. Biz 20 senedir burada çalışıyoruz, aldığımız ücretler çok düşük. Artık tamamen dibe vurduk, geçinemiyoruz. Burada çalışanların çoğu kadın, hepsi zor durumda. Tek başına aile geçindiren arkadaşlarımız var. Ne kiralarını ödeyebiliyorlar ne çocuklarına ekmek götürebiliyorlar” dedi.
Yakın zamanda Gripin ilacına yüzde 100 zam yapıldığını da hatırlatan Akay, “Biz sadece bunun dörtte birini talep ediyoruz” diye konuştu.

***

İlk yerli ağrı kesici

Eczacı Necip Akar’ın 1931 yılında üretimine başladığı Gripin, Türkiye’nin ilk yerli ağrı kesici ilacı. İsmini grip hastalığından alan ilaç soğuk algınlığında da kullanıldı. Kolay ulaşılması nedeniyle kullanımı yaygınlaştı. 1930’lardan itibaren gazete ve dergilerde yer alan ilginç reklamlarıyla da dikkat çekti. ‘Her derde deva’ sloganıyla üretilen Gripin, 1935 yılında Mecidiyeköy, 1957’de Cağaloğlu,1971’de Zincirlikuyu fabrikalarına taşınarak üretimini sürdürdü. Gripin İlaç Aş. adını alan şirket, üretime 2010’dan bu yana Avcılar’daki fabrikasında devam ediyor.