Maden faciası iktidarından muhalefetine, devletin kurumlarından sarı sendikalarına dek ülkenin fotoğrafı oldu. 41 madencinin hayatta kalması için hiçbir varlık göstermeyenler, cenaze törenlerinde boy gösterdi.

İşçiye vaat ettikleri tek bir şey var: Ölüm
Fotoğraf: AA

Politika Servisi

41 madencinin yaşamını yitirdiği Bartın’daki katliamın üzerinden günler geçti. Alınmayan önlemler, Sayıştay raporlarına rağmen faciadan önce hiçbir adım atmayan hükümet ölümleri bir kez daha ‘kader’e bağladı. İşçileri hayatta tutmak için bir varlık göstermeyen devlet, madencilerin cenazelerinde boy gösterdi. Olay yerinde incelemeler yapıldı, işçi ailelerine bir miktar para yardımı yapıldı, ardı arkası gelmeyen sözler verildi. Madendeki felaket, ülkenin içine sürüklendiği uçurumun bir resmi haline geldi. İktidardan farklı bir dil kullanmayan muhalefet temsilcileri de yaşamını yitirenleri ‘şehit’ ilan ederken katliamdan önce işçilerle boy boy fotoğraf çektiren bakanlar ve sendika temsilcileri de ülke gerçeğinin bir yansıması olarak yerini aldı.

KİM NE SÖYLEDİ?

Katliamın yaşandığı 14 Ekim’den bu yana kimlerin neler söylediğini hatırlayalım:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amasra Kömür İşletmeleri bizim şu anda en ileri imkanlara sahip olan ocak olmasına rağmen, birileri bununla dalgasını geçebilir ama önemli değil, biz kader planına inanmış insanlarız. Kader planına da inandığımız için bunun ne dünü, ne bugünü, ne yarını hiçbir zaman ne yapmayacaktır, olmayacaktır. Bunlar her zaman olacaktır, bunu da bilmemiz lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İman ediyoruz ki Allah’tan geldik, dönüşümüz de Allah’a olacaktır. Çok elim bir kaza yaşadık. Yüreğimiz yandı. Türkiye’nin yüreği yandı. İnsanlığın yüreği yandı. Hepimizin acısı çok taze. Allah kaybettiğimiz tüm şehitlerimize rahmet eylesin” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Bekir Bekir Bozdağ, Bartın’ın Epçiler köyünde cenaze törenine katıldığı 25 yaşındaki maden işçisi Berkay Kesim’in mezarı başında Kuran okudu.

isciye-vaat-ettikleri-tek-bir-sey-var-olum-1077048-1.

CHP’nin kurumsal Twitter hesabından yapılan “Bartın Amasra’da meydana gelen patlamada yitirdiğimiz maden şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Acılı ailelerimize ve çalışma arkadaşlarına sabır, yaralı madencilerimize acil şifa diliyoruz. Tüm dualarımız can kaybının artmaması için” şeklindeki paylaşım tepki çekti.

Genel Maden İş Sendikası ise, madende gaz seviyesinin yükseldiği iddialarına ilişkin soruya “Belirttiğiniz yönde bir duyumumuz, işçi arkadaşlarımız tarafından sözlü veya yazılı hiçbir sorun Sendikamıza iletilmemiştir” yanıtını verdi.

Bakan Bozdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın maden ocağındaki patlamada yaşamını yitiren işçilerden Berkay Kesim’in cenaze töreninde güldüğü anlar tepki çekti.

isciye-vaat-ettikleri-tek-bir-sey-var-olum-1077049-1.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Bartın’da meydana gelen maden faciası hakkında “provokatif içerikli” paylaşım yaptığı iddia edilen 12 hesap hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, “Bugün tedbirleri, niye olduğunu, nasıl olduğunu konuşmanın günü değil, bugün acıyı paylaşma günü” diye konuştu.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener, “Şehitlerimizi inşallah Allah peygamber efendimize komşu kılsın, onların şefaatlerinden ailelerini faydalandırsın” ifadelerini kullandı.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Madencilerin sıkıntıları, problemleri ne varsa bakan beye intikal ettirdik. Maalesef aradan 3 hafta geçti ve bugün de bu olayla ilgili buradayız. Bu bölgede bugüne kadar 5 binin üzerinde şehit var. 40 tane kardeşimiz buna eklendi. Son olur, diye arzu ediyorum ama maalesef son olmuyor. İnşallah son olur” açıklaması yaptı.