İşe dönüş kademeli ve aşırı önlemli olmalı

Salgın nedeniyle mart ayından beri esnek koşullarda ya da evden çalışan yüz binlerce çalışanın bugünden itibaren ofislerine ve normal çalışma düzenine dönmesi bekleniyor. Peki bu durum çalışanların psikolojisini nasıl etkileyecek? Normalleşme süreci nasıl olmalı? Gazetemiz yazarı psikiyatrist Yankı Yazgan ile konuştuk.

Prof. Dr. Yazgan’a göre, haziranda işe dönüşün güvenli olup olmadığından tam emin olmak çok zor, bilinmezler çok fazla. Yazgan bu nedenle “En doğrusu en yüksek önlem düzeyinden başlayarak işe dönmek” diyor ve ekliyor: “Zorunlu ve başka türlü (uzaktan vb.) yapılamayacak işlerden başlayarak; sıkı başlatılan (bazılarının sonradan lüzumsuz olduğunu anlamak pahasına), adım adım gevşetilen önlemler gerekli.”

RİSKLERİN KONTROL EDİLMESİ ŞART

İşe dönüşün salgın kontrolü açısından riskleri artırdığına dikkat çeken Yazgan, normalleşme sürecinin “gündelik olarak risklerin ölçüldüğü ve uygun geri adım ya da düzenlemelerin anında yapıldığı bir yaklaşımla bu risklerin kontrol edilebildiği bir süreç” olması gerektiğini söylüyor. Peki olabilir mi? “Ekonomik ya da sosyal öncelikler ile sağlık ve sağ kalma önceliklerini kıyaslamak bana düşmez” diyor Yazgan; “Ancak geçişin ‘kademeli’ ve ‘aşırı önlemli’ olması, evde oturmaktan ya da olağanüstü koşullarda çalışmaktan sıkılmış toplumun sıkıntısını biraz daha uzatma pahasına önemli olacak. Toplumun çok büyük bölümünün bu konuda iyi bir uyum göstermiş olması, riskleri önemsediklerini ve sahiden toplumun güvenliğini önemseyen yaklaşımların güven yarattığını düşündürüyor.”

Yazgan’a göre karar alıcı ve yöneticilere düşen görev, kararlarının ‘toplumun ya da çalışanın sağlık ve güvenliği’ önceliği ile şekillendiğini, diğer (ekonomik, sosyal) gereklerin ikincil olduğunu kanıtlamak ve insanları ikna etmek: “Güven ilişkisi içinde olunduğunda düşünülerek ve herkesi koruma çabasıyla verilmiş kararlar, istenmeyen sonuçlar verse bile katlanabilir oluyor. Bu güven ilişkisinin inşa edilmesi için kime iş düşüyor? Tabii ki yöneticiye, işverene.”

KADINLAR KATMERLİ BASKI YAŞIYOR

Son olarak kadın çalışanların evden çalışma sürecinde katmerli bir baskı altında kaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Yankı Yazgan, “Hem sosyal olarak kazanmış oldukları bağımsızlık evde kalmaya paralel olarak ciddi biçimde kısıtlandı, hem de şimdi ‘çalışıyor ama evde’ oldukları için çocuk, yemek, çamaşır, temizlik döngüsüne geri döndüler” diyor. Bu nedenle kadınların tüm risklerine rağmen bir an önce çalışma hayatına dönmek isteyebileceğini belirten Yazgan, “Hatta önlemlerin hızla kaldırılmasına pek tepki vermemeleri mümkün” ifadelerini kullanıyor.