İşgal dördüncü ayına girdi

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna işgali üçüncü ayını da geride bıraktı. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla başlayan işgalde bugüne kadar binlerce kişi yaşamını yitirdi, beş milyonu aşkın kişi mülteci konumuna düştü.

Putin’in "Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’a özel askeri operasyon başlattık” dediği savaş büyük bir yıkıma yol açarken çatışmalar durmuyor. Ukrayna’nın kuzey doğusunu yığılan savaşta Rusya, Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk’ın büyük bölümlerini kontrol ederken Karadeniz kentleri Herson ve Melitopol’ü de aldı.

ABD YIĞINAK YAPIYOR

Rusya ile ABD arasında bir hesaplaşmaya dönen Ukrayna savaşında müzakereler çıkmaza girerken NATO ve Batı dünyası çatışmaların derinleşmesi için bastırıyor. ABD liderliğindeki Batılı ülkeler Rusya’ya tarihin en büyük yaptırımlarını birer birer hayata geçirirken savaşın bitmemesi için de kışkırtmaya devam ediyorlar.

UKRAYNA KAZANMAK ZORUNDA

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin, "Ukrayna bu savaşı kazanmak zorunda ve Putin’in saldırganlığı stratejik bir başarısızlık haline gelmeli" dedi. Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nun özel oturumunda konuşan Leyen, "Bu sadece Ukrayna’nın hayatta kalması meselesi değil. Bu sadece bir Avrupa güvenliği meselesi değil. Bu, tüm uluslararası düzenimize ilişkin soru işareti oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Alman siyasetçi Leyen, AB olarak Ukrayna’nın galip gelmesi ve yeniden kendi geleceğini belirlemesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurgulayarak, AB’nin tarihinde ilk kez saldırı altındaki bir ülkeye askeri yardım sağladığına dikkati çekti. Dış Haberler