AKP'li Ümraniye Belediyesi, Aşağı Dudullu mahallesindeki esnafı hukuka aykırı yıkım kararıyla esnafı yerinden etmeye çalışıyor. Avukat Bedirhan Güven, "2004 yılına ait bir belediye encümen kararı ile dün tebliğ ediyorlar bugün ise hemen tahliye ve yıkıma başladılar. Kararı görmedik" dedi.

İşgalci değil kiracıyız!

DİLARA ŞİMŞEK

İstanbul’un Ümraniye ilçesinde bulunan Aşağı Dudullu mahallesindeki esnaf, Ümraniye Belediye’sinin hukuka aykırı yıkımıyla karşı karşıya. Belediyenin ‘park, meydan’ yapmak için yıkmak istediği iddia edilirken dün tahliye ve yıkım kararı tebliğ edilen esnaf bugün karşılarında yıkım için gelen belediye ekiplerini buldu.

Ümraniye Belediyesi’nin bu kararının hukuka aykırı olduğunu kaydeden Avukat Bedirhan Güven, “2004 yılına ait bir belediye encümen kararı ile dün tebliğ ediyorlar bugün ise hemen tahliye ve yıkıma başladılar. Kararı görmedik. Kararda nerenin yıkılacağına dair bir bilgimiz yok. Bize herhangi bir itiraz etme dava açma idari başvuru süresi vermeden bu şekilde kanuna hukuka aykırı şekilde işlem yapıyorlar” dedi.

Avukat Güven, sürece dair şu bilgileri paylaştı: “5 tane büfe, 2 katlı giyim mağaza, çay ocağı var; 20den fazla çalışan var. Yıkılmak istenen yapılardan biri 2001 yılından beri Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bir taşınmazda kiracı. 2020 yılının başında bu sene kira yapılmayacağına dair vakıflardan bir yazı geldi. Kiranın devam ettiği ve sözleşme olduğuna dair dava açtık. Kaymakamlıktan tahliye istediler onunla ilgili yürütmeyi durdurduk, tahliye edemediler. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile kiracı olduğumuzun tespitine dair dava devam ediyor. Kiracı olduğumuzu söylüyoruz kaymakamlık ve vakıflar ‘işgalci’ olduğumuzu söylüyor. Asıl mesele Ümraniye Belediyesi’nin burayı istemesi. Belediye vakıflardan burayı almak için talepte bulunuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü de bunu kabul ediyor. İstanbul Vakıflar ise bunu “Orada mülkümüz var kiracımız var belediyeye vermek istemiyoruz” diyerek kabul etmiyor.

PARK YAPILMAYA UYGUN DEĞİL

Belediyenin burayı yıkıp park yapmak istediğini söyleyen Avukat Güven, alanın park yapılmaya uygun olmadığını belirtti:

“2019 Aralık’tan beri bizimle uğraşıyorlar ama 2017 yılında bir karar almışlar burayı park yapacaklarını söylüyorlar. Ana arter üzerinde bulunan ticari bir alan. 600 700 metrekarelik bir yer, park olmaya müsait değil.”

2004 YILINDAKİ KARARI BUGÜN UYGULAMAYA ÇALIŞIYORLAR

Avukat Güven, işlemin iptali için dava açacağını ekledi: “Yürütmeyi durdurma ve işlemin iptali için dava açacağım ama fiili olarak bir faydası olmayacak çünkü gelip tahliye ettiler. 2020, 2021 yılında ‘Burası imara şu nedenle aykırıdır, bu nedenle yıkıyoruz’ gibi bir karar alma gereğinde bile bulunmuyorlar. Bu bina yapılırken belediyeden izinler alınmış, projeler sunulmuş ve belediye imar müdürlüğü onay verdiği için bu bina yapılmış ama ona rağmen 2004 yılındaki yıkım kararını bugün uygulamaya çalışıyorlar.”