Etiyopya'nın kasım ayından bu yana çatışmalara konu olan Tigray'ın Mekelle kentinde Tigray Halk Kurtuluş Cephesi üstünlüğü yeniden kazandı, ateşkesi reddetti. BM yetkilileri, bölgeden bilgi alamadıklarını beyan etti.

İşgalciler kaybetti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

TPLF Sözcüsü Getachew Reda, Mekelle’de hükümete bağlı güçlerin tamamını yendiklerini söyledi. Etiyopya ordusunun, hükümetin tek taraflı ateşkes ilan etmesinin ardından sadece şehirden çekilmekle kalmadığını belirten Reda, “Onları aynı zamanda askeri angajmanın ilk bölümünde ezdik. Güçlerimiz hala güney ve doğuda yoğun takip operasyonları yürütüyor. Tigray’ı korumak için ne gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu. Başbakan Abiy Ahmed’in partisi Refah’tan yapılan açıklamada ise “Eğer bu bölgeleri hukuka aykırı olarak zorla gasp etme arzusu varsa bunun bedeli ödenecek” tehdidi yer aldı.

İLETİŞİM KESİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, Etiyopya’nın Tigray bölgesinde iletişim ve internet hizmetlerinin kesildiğini duyurdu. Dujarric, “İnsani operasyonlar, devam eden çatışmalar nedeniyle son birkaç gün içinde kısıtlandı. Yardımları yeniden başlatmaya hazırız ancak güvenlik değerlendirmesini ve sahadaki yeni mevcut koşullara erişimi bekliyoruz” açıklaması yaptı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in önceki gün Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile telefonda görüştüğünü aktaran Dujarric, “Genel Sekreter bu noktada, tüm aktörlerin çatışmaları etkin ve gerçek bir şekilde durdurmaya söz verdiğinden emin olmak istiyor” ifadelerine yer verdi.

SEÇİMLER BELİRSİZ

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Tigray’daki gelişmelerin yakından takip edildiği aktarıldı. Yapılan açıklamada ayrıca Etiyopya hükümetinin Tigray’da ilan ettiği ateşkese riayet edilmesi yönünde çağrı yapıldı. Öte yandan, Etiyopya’da halen 21 Haziran’da yapılan seçimlerin sonuçlarının açıklanması bekleniyor. Bazı muhalefet grupları ile Tigray’ın da dahil olduğu bazı bölgelerin boykot ettiği seçimlerden Abiy Ahmed’in galip çıkacağı tahmin ediliyor.

***

Savaş, kıtlık, göç: Geride inşası zor biryıkım kaldı

Etiyopya 1994’ten beri anayasa tarafından etnik temellere dayalı 10 farklı eyalete bölünmüş durumda. Tigray da bu eyaletlerden biri. 2018 yılında hükümet karşıtı protestoların ardından başbakanlığa gelen Abiy Ahmed’in başlattığı reformlara Tigray’daki siyasetçiler federal hükümetin iktidarını güçlendirdiği gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Hükümet güçleri geçen yıl kasım ayında TPLF’nin bir askeri üsse saldırdığı iddiasıyla Tigray’a operasyon başlatmış, Eritre ordusu da bu operasyonlara destek vermişti. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği çatışmaların ardından Başbakan Abiy Ahmed, 28 Kasım’da çatışmaların son bulduğunu duyurmuş ve bölge başkenti Mekelle’de hükümet güçlerinin kontrolü sağladığını ilan etmişti ancak çatışmalar devam etmişti. Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı, Gıda ve Tarım Örgütü ve UNICEF bölgede açlık ve kıtlık yaşandığını bildirerek yardım çağrısında bulunmuştu. Tigray’dan 2 milyon kişinin göç etmek zorunda kaldığına dair bilgiler raporlara yansımıştı. BM’ye göre, söz konusu bölgede 350 bin kişi kıtlık koşullarıyla karşı karşıya.