Afganistan’daki ABD askerlerinin çıkarılması kararından cayan Joe Biden yönetimi, söz konusu Libya olunca “Yabancı askerlerin varlığının meşru olmadığını” hatırladı. ABD’den Türkiye, Rusya ve BAE’ye “Libya’dan çıkın” çağrısı geldi. ABD’nin tüm işgallerine seyirci kalan BM Genel Sekreterliği de Rusya’ya “Libyalıları rahat bırakın” mesajı verdi.

İşgalcilere çifte standart

Dış Haberler Servisi

Joe Biden yönetimi Donald Trump’ın aksine Afganistan’daki askerleri geri çekme kararını şimdilik rafa kaldırarak Taliban’la varılan anlaşmayı belirsizliğe düşürdü. Pentagon, “Taliban vaatlerini yerine getirmiyor” diyerek anlaşmadaki ABD askerlerini geri çekme kararının uygulanmayacağını duyurdu.

Afganistan’da işgalci konumunda ısrarcı Washington’dan ayrıca Moskova’ya Libya’daki Rus paralı askerlerin geri çekilmesi için “Süre doldu” mesajı verildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Rus askerlerine “Libyalıları rahat bırakın” derken Irak ve Afganistan’daki ABD askerleri için aynı temenniyi dile getirmemesi dikkat çekti. Bu da güç kavgalarının sahası haline gelen bölge ülkelerindeki yabancı askerlere ilişkin Batı’nın çifte tutumunu gözler önüne serdi.

VAATLER BAHANESİ

Pentagon Sözcüsü John Kirby önceki gün düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Afganistan’daki ABD askerlerine ilişkin bir soruya yanıt olarak, Donald Trump dönemi Taliban ile imzalanan anlaşmayı incelediklerini belirten Kirby, “Taliban vaatlerini yerine getirmiyor. Terörizm ile bağlarını kesme konusundaki vaatlerini yerine getirmedikleri sürece spesifik çözüme varmak zor olacak. Afganistan’daki asker sayısına yönelik bir karar, oradaki güvenlik ihtiyacımıza bağlı” açıklaması yaptı. Washington’ın 29 Şubat 2020’de Doha’da Taliban’la yaptığı anlaşmaya göre, Afganistan’da Amerikan askerlerinin sayısı Ocak 2021’de 2 bin 500’e indirilecek ve Mayıs 2021 itibariyle de Afganistan’dan tamamen çekilecekti. Ancak Biden yönetiminin Trump dönemi imzalanan anlaşmaya riayet etmeyeceği açıkça beyan edilmiş oldu.

TÜRKİYE, RUSYA, BAE’YE LİBYA’DAN ÇIKIN ÇAĞRISI

Afganistan ve Irak’taki işgalci konumunu sürdüreceğinin işaretlerini veren Biden yönetiminden Rusya’ya yönelik Libya mesajı ise tartışma konusu. Söz konusu mesaj, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Büyükelçisi Richard Mills tarafından geldi. BM Güvenlik Konseyi’nde Libya konulu bir oturumda konuşan Mills, Libya’da taraflar arasında BM himayesinde yapılan ateşkes anlaşması gereği tüm yabancı güçlerin 23 Ocak’a kadar ülkeyi terk etmesi gerektiği halde bu karara uyulmadığını ifade etti. Rusya’nın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’nin askerlerinin halen Libya’da bulunduğunu belirten Mills, “Tüm yabancı tarafları, Libya’daki askeri müdahaleyi derhal durdurmaya ve Libya’nın egemenliğine saygı duymaya çağırıyoruz” diye konuştu. Libya’da Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri, General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu yanında taraf olurken Türkiye ise Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen Feyyaz es Serrac’a bağlı Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek veriyor.

‘LİBYALILAR RAHAT BIRAKALIM AMA AFGANİSTAN HALKINI BIRAKMAYALIM'

ABD’nin Libya çıkışına Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de iştirak etti. BM Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Guterres, “Libya’daki tüm yabancı güçler ve yabancı paralı savaşçılar ilk olarak Bingazi ve Trablus’a çekilip sonra ülkeden ayrılmalı. Libyalıları rahat bırakın çünkü Libyalılar, yalnız bırakıldıklarında sorunlarını çözebileceklerini kanıtladı” ifadelerini kullandı. Guterres’in ABD işgali altındaki Iraklı ya da Afganistanlıların da kendi sorunlarını çözebileceklerine kanaat getirmediği görülürken BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Temsilcisi Stephanie Williams da farklı düşünmüyor. Williams, basın toplantısında “Libyalılar yeni bir sayfa açma konusunda istekliler ancak ülkeye dış müdahale devam ettiği sürece bu zor” dedi.