Adıyaman'da "Dokumacılar" adlı IŞİD hücresinin üyesi olduğu iddia edilen Yusuf Aktulum'un 12 Ağustos'ta verdiği ifadesinde Suriye'ye ilk olarak 2013 yılında İHH yardımlarını dağıtmak için gittiğini söylemiş. Aktulum'un sınır geçişinde 'kimlik sorulmadığını' söylediği belirtiliyor.

IŞİD'çi Yusuf Aktulum'u Suriye'ye ilk olarak İHH götürmüş

Adıyaman'da "Dokumacılar" adlı IŞİD hücresinin üyesi olduğu iddia edilen Yusuf Aktulum'un geçen 12 Ağustos'ta sulh ceza hakimliğinde ifadesinin alındığı ortaya çıktı. Aktulum, Suriye'ye ilk olarak 2013 yılında İnsanı Yardım Vakfı'nın (İHH) gönüllüleri tarafından malzeme taşımak amacıyla götürüldüğünü, bu ülkede bir buçuk ay kaldığını, yardım hizmetlerine katıldığını, kesinlikle askeri eğitim almadığını söyledi.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Aktulum, bir skandalı da açıklayarak, "Suriye'ye giderken kimlik sormuyorlardı, kapı açıktı" dedi. Adıyaman'a döndükten sonra IŞİD sempatizanlarının toplandığı İslam Çay Ocağı'na devam ettiğini belirten Aktulum, Ankara 'daki canlı bomba saldırısını yapan Ömer Deniz Dündar ile Diyarbakır'daki HDP mitingine bomba koyan Orhan Gönder'in ailesinin, "Oğlumuz Suriye'de mi, alıp getirir misin" dediğini söyledi.

CHP İstanbul milletvekilleri Eren Erdem ve Ali Şeker tarafından dün TBMM'de yapılan basın toplantısında, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında "silahlı örgüt üyeliği" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 12 Ağustos 2015'te ifadesi alınan 27 yaşındaki Yusuf Akbulut'un sorgu tutanağı kamuoyuna açıklandı. Buna göre Aktulum, Suriye'ye ilk kez 2013 yılında Kilis üzerinden gittiğini söyledi. Akbulut, şunları belirtti: 'İnsani Yardım Vakfı'na ait olduğunu tahmin ettiğim ancak üzerinde kimlik taşımayan şahısların bana malzeme taşıma teklifi üzerine giriş yaptım. Ben Suriye'de yaklaşık bir buçuk ay kaldım. Bu süre zarfında çadır kentlere yemek taşıdım tahminimce Özgür Suriye Ordusu'na ait bir yerdi. Çalışmak dışında herhangi bir eylemimiz olmadı, kesinlikle cihat ve başka bir örgüte katılmak için gitmedim. Zaten bana silah vermediler, savaş ile ilgili herhangi bir eğitim almadım. Suriye'ye giderken kimlik sormuyorlardı, kapı açıktı."

ANKARA BOMBACISININ AİLESİ ÇOCUKLARINI İSTEMİŞ

Adıyaman'a döndüğünde dört kez İslam Çay Ocağı'na gittiğini ifade eden Aktulum, buraya evlatları Suriye'ye gitmiş ailelerin geldiğini söyledi. Ankara'daki iki canlı bombadan biri olan Ömer Deniz Dündar'ın ailesi tarafından eve davet edildiğini anlatan Aktulum, "Çocuklarını Suriye'den getirmemi istediler ancak ben bu şahsı tanıyıp bilmediğim için yardımcı olamayacağımı söyledim" dedi. Ayrıca Diyarbakır'daki HDP mitingine bomba koyan Orhan Gönder ile yine arananlar listesinde yer alan Mahmut Gazi Tatar ve Ahmet Taşar'ın ailesinin saldırıdan aylar önce çay ocağına geldiğini kaydeden Aktulum, "Çocuklarının Suriye'de olup olmadığını sorup benden alıp getirmemi istediler, ben de o şahısları görmediğimi ve tanımadığımı söyledim" dedi. Aktulum, bu ifadeyi verdikten sonra haftada bir gün karakola imza vermek kaydıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.