EYP yapımında kullanılan 259 bin metre infilaklı fitili IŞİD’e götürürken Eylül 2015’te Akçakale’de yakalanan çetenin, infilaklı fitilleri temin eden mensubunun emekli polis olduğu anlaşıldı

IŞİD’e infilaklı fitil kaçıran şebekenin organizatörü eski polis çıktı

Doğu Eroğlu
dogueroglu@gmail.com
@DoguEroglu

Kamuoyunda ‘Soğan kamuflajlı TIR’ olarak bilinen, IŞİD’e götürülürken 8 Eylül 2015’te Urfa Akçakale’de yakalanan sevkiyattaki infilaklı fitilleri kaçıran çetenin organizatörlerinden biri olan Mesut Doğanay’ın emekli polis memuru olduğu anlaşıldı. IŞİD’e giden infilaklı fitilleri çeşitli patlayıcı madde şirketlerinden, kendi şirketi aracılığıyla temin eden Trend Patlayıcı firmasının sahibi Doğanay’ın, şirkete ortak olmadan önce Denizli Emniyetine bağlı Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğünde görev yaptığı öğrenildi. Yani Doğanay görevi gereği, patlayıcı madde sevkiyatları, üretimleri, kullanımı ve depolamasına ilişkin denetimleri gerçekleştiren ve izin belgelerini sağlayan isimler arasındaydı. Farklı yoğunluklarda, yüksek patlayıcı niteliğindeki PETN içeren infilaklı fitiller, IŞİD’in çokça kullandığı el yapımı patlayıcıların (EYP) üretiminde kullanılıyor. Öte yandan Urfa’daki davada yargılanan 10 sanığın pek çoğunun jandarma veya MİT’le de bağlantıları var.

Trend Patlayıcıda tek kaldı

8 Eylül 2015’te Akçakale’de yakalanan bir kamyonda, soğanlarla kamufle edilmeye çalışılmış ve kamyonu kullanan Yalçın Kaya’nın ifadelerine göre IŞİD’e götürülen 259 bin metre infilak fitilinin yasal son alıcısı, Denizli’de faaliyet gösteren Trend Patlayıcı firmasıydı. 2008’de kurulan firma 2009’da el değiştirdi. Denizli Emniyeti Silah ve Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğünden emekli polis Mesut Doğanay, 2013’te önce şirketin ortağı, 2014’teyse tek sahibi oldu.

Şirketi satışa aracılık etti

İnfilaklı fitillerin IŞİD’e götürülmesi organizasyonunda Doğanay’ın ve sahibi olduğu Trend Patlayıcının kritik rolü bulunuyor. Trend Patlayıcı firmasının patlayıcı satın alma, satış yapma ve depolama izinleri bulunuyor. Bu izinleri sayesinde, yurtdışından ithalat yapıp iç pazara satış yapan Solar Patlayıcı ve Kapeks şirketlerinden, sahibi olduğu Trend Patlayıcı adına infilaklı fitil satın alan Doğanay, bu fitilleri şirketin Denizli’deki deposuna getirdikten sonra IŞİD’e gitmek üzere sevk etti.

Doğanay yüzbinlerce metre infilaklı fitil aldı

Doğanay’ın sahibi olduğu Trend Patlayıcının, ithalatçı firma Kapeks Patlayıcıdan satın aldığı 200 bin metre infilaklı fitil, Denizli’deki Trend deposuna 25 Ağustos 2015’te getirildi. Bir başka ithalatçı firma olan Solar Patlayıcıdan satın alınan infilaklı fitillerse 7 Eylül 2015’te Denizli’ye getirildi. Bu fitiller Trend’in deposuna yerleştirilmeden, daha önce ayarlanan şoför Yalçın Kaya’nın komutasındaki kamyona yüklenmek üzere Afyon’un Dinar ilçesindeki buluşma noktasına gönderildi. Kapeks’ten alınan infilaklı fitillerin 50 bin metresine ek olarak, Solar Patlayıcı etiketli 209 bin metre infilaklı fitil kamyona yüklendi. Kamyondaki bu malzemeler, Akçakale’de polis tarafından yakalandı.

En az 150 bin metre infilaklı fitil eksik

Ancak Kapeks Patlayıcıdan alınıp 25 Ağustos’ta Trend Patlayıcı şirketine ait Denizli’deki depoya indirilen patlayıcıların tümünün yakalanan kamyondan çıkmaması, Urfa’ya giden kamyonla sevk edilmeyen infilaklı fitillerin başka bir yolla IŞİD’e gönderilmiş olabileceği şüphesini doğuruyor. Kapeks yetkilileri, olayın ortaya çıkmasının ardından Doğanay’ın borçlarına mahsuben haciz işlemi için depoya gidildiğini fakat depoda haczedilebilecek infilaklı fitil bulunamadığını aktarıyor. Emniyet tutanaklarına göre, Akçakale’de yakalanan kamyonda 50 bin ton Kapeks etiketli infilaklı fitil bulundu. Ancak Kapeks’in Trend Patlayıcıya yaptığı son satış, 200 bin metre infilaklı fitil içeriyordu. Yani Kapeks etiketli fitillerin 150 bin metresinin nerede olduğu bilinmiyor. Aynı durumu Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı üzerine depoda inceleme yapan Dazkırı Cumhuriyet Başsavcılığı da tespit etmiş, depoda olması gereken 13 buçuk ton patlayıcının eksik olduğunu bildirmişti.

Polis-Jandarma-MİT üçgeni

Davanın diğer şüphelileri arasında Doğanay dışında başka güvenlik kuvvetleri de var. IŞİD’e infilaklı fitil sevkiyatı yapmak üzere anlaşmaya varılan kamyon şoförü Yalçın Kaya’nın ifadesine göre, ilk karşılaşmaları sırasında sanıklardan Nuri Gökhan Bozkır kendisini “Özel Kuvvetlerde binbaşı,” Mehmet Oktar ise “Piyade binbaşı” olarak tanıttı. Bozkır’ın Sauna Çetesi olayından sonra TSK’dan ihraç edilen Özel Kuvvetler Yüzbaşısı olduğu sonradan anlaşıldı. Sanıklardan yine Özel Kuvvetlerde görevli Üsteğmen Ahmet Yasin Güneş’inse MİT’le ilişkisi olduğu bir başka sanık Doğan Güneş tarafından öne sürülmüştü.