Sadece temmuz ayında 6 bin 300 yeni militan devşiren cihatçı örgüt, Suriye’de ABD ve 5 Arap ülkesinin başlattığı hava saldırılarına karşın 200’den fazla yeni savaşçı kazandı

IŞİD’e katılım durdurulamıyor

Irak - Suriye sınırını fiilen ortadan kaldıran, yaklaşık 1 aydır süren hava saldırılarına karşın gücünden çok fazla şey kaybetmeyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü yeni militan devşirmeye devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın “IŞİD’i Suriye’de de vuracağız” açıklamasının ardından başlayan operasyon cihatçı örgüte katılımda etkin bir rol oynamadı. ABD ve 5 Arap ülkesi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Ürdün’ün Suriye’deki IŞİD mevzilerine yaptığı hava saldırılara rağmen özellikle Halep’in kuzeyinden IŞİD’e yeni katılımlar olduğu bildirildi. Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, Obama’nın 10 Eylül’deki sert açıklamalarından 1 hafta sonra Halep’in kuzeyinde ve doğusunda yer alan El Kaide’ye bağlı El Nusra cephesinden IŞİD’e 162 militanın katıldığını açıkladı.

Suriye’ye düzenlenen hava operasyonunun başlamasından ardından 23 ve 24 Eylül tarihlerinde Halip’in kuzeydoğusunda yer alan 73 savaşçının da cihatçı örgütün saflarına geçtiği kaydedildi. Sadece Halep bölgesinde IŞİD örgütüne 235 militan daha eklenirken Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün bölgedeki yetkilisi Rami Abdulrahman, “Bu insanların korkusu yok. Hava saldırılarına karşın hâlâ daha IŞİD’e katılıyorlar” ifadelerini kullandı.


AVRUPA’DAN KATILIM ARTTI
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ‘yabancı savaşçılar’ üzerine yapılacak oturum öncesinde, Avrupa Birliği (AB) Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles De Kerchove, IŞİD ve diğer gruplarla birlikte savaşmak üzere Avrupa ülkelerinden Suriye ve Irak’a giden yabancıların sayısının 3 bini aştığını belirtti. Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi’nde (SEDE) konuşan De Kerchove, sayının giderek yükseldiğine vurgu yaparak, “Daha önce de yabancı savaşçılar gördük ama sayı hiç bu kadar yüksek olmamıştı” dedi. Daha önce IŞİD kadar mali imkan ve kaynağa sahip bir örgütle karşılaşılmadığını vurgulayan De Kerchove, “Tahminen savaşçı sayısı 31 bin. Irak ve Suriye’nin üçte birini kontrol ediyor, su ve petrol kaynaklarına sahip, gelişmiş silah sistemleri var ve günlük gelirleri 1-2 milyon dolar seviyesinde” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE GEÇİŞ NOKTASI
AB ülkeleri arasında bilgi paylaşımının önemine dikkat çeken De Kerchove, radikalleşme sürecinin önlenmesi, şüpheli yolculukların belirlenmesi, savaşmaya gidenler döndüğünde izlenecek yaklaşım, yolculukların da önlenmesini içeren yasal düzenleme ve üçüncü ülkelerle işbirliğinin artırılması unsurlarına odaklandıklarını belirtti. Türkiye’nin yabancı savaşçılar için geçiş ülkesi konumunda olduğunu belirten De Kerchove, AB ile Türkiye’nin yakın işbirliği içinde olduğunu söyledi. “Türkiye çok sayıda sorunla karşı karşıya. 1 buçuk milyon kadar mülteci var. Etkileyici bir kamp oluşturdular, IŞİD’in hedefi oldular, her yerden gelen insanlar Suriye’ye geçmeye çalışıyor. Daha fazla adım atılması gerekiyor ama şu ana kadar atılmış adımlar da var” dedi. De Kerchove, Türkiye ve bölge ülkeleriyle işbirliği içinde olunan alanları, yabancı savaşçıların belirlenmesi, havacılık güvenliği, önleme ve sınır kontrolü olarak sıraladı.

***

Örgütün sözde valisi öldürüldü
IŞİD’in Kerkük ‘Valisi’ Nime Nayıf ile Kerkük ‘askeri sorumlusu’ Abu Abid’in, ABD savaş uçaklarının saldırısında öldüğü bildirildi. Havice Polis Müdürlüğü yetkilisi Kazım Muhammed, Suriye’nin Rakka kenti ile Musul’dan gelen IŞİD heyetinin, Kerkük’ün 15 kilometre güneyindeki Beşir köyünde buluşması sırasında ABD savaş uçaklarının saldırı düzenlediğini söyledi. Muhammed, saldırıda IŞİD’in Kerkük ‘Valisi’ Nayıf ile Kerkük ‘askeri sorumlusu’ Abid’in öldürüldüğünü ifade etti. Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, bölgeye 500 asker daha göndereceklerini söyledi. Bu askerlerin 200’ünün Irak’a geçeceğini belirten Kirby, askerlerin Bağdat ve Erbil’deki ortak askeri operasyon merkezlerinde bulunacağını bildirdi. Kirby, “Irak’a giden askerlerin ABD Başkanı Barack Obama’nın 10 Eylül ‘de açıkladığı bu ülkeye gidecek askerlerin bir parçası olduğunu” hatırlattı. Geri kalan 300 askerin bölgede olacağını ancak bu askerlerin de Irak’a gitmesi gibi bir planın bulunmadığını vurgulayan Kirby, bu askerlerin nerede konuşlanacaklarının detayını basınla paylaşmayacaklarını dile getirdi.

***

Cameron: IŞİD’i yok etmek yıllar alacak
Britanya Başbakanı David Cameron, IŞİD’e karşı verilen mücadelenin yıllar sürebileceğini söyledi. Ülkenin Irak’ta ABD’nin liderliğinde IŞİD’e yönelik hava operasyonuna katılıp katılmaması gerektiğine karar vermek için toplanan Avam Kamarası’nda bir konuşma yapan Cameron, IŞİD’in İngiltere için tehdit oluşturduğunu ve IŞİD ile askeri mücadelenin ülkesinin görevi olduğunu dile getirdi.

Cameron, Irak’taki IŞİD’e yönelik hava operasyonuna katılmanın yasal olduğunu, Irak hükümetinin İngiltere’nin desteği için talepte bulunduğunu ifade etti. Milletvekillerinin ülkenin 2003 yılındaki Irak savaşı gibi uzun bir savaşın içine sürükleneceğine dair endişelerine de yanıt veren Cameron, “2003 yılında değiliz. Eski hataları, eylemsizlik ve duyarsızlık için bahane olarak kullanmamalıyız.

Psikopat teröristler bizi öldürmeye çalışıyor. Bu grubun İslamiyet ile ilgisi yok” dedi. Kararlılık ve sabırla IŞİD’le mücadele edileceğini vurgulayan Cameron, İran’ın IŞİD’le mücadelede rol oynayabileceğinin altını da çizdi.