IŞİD tarafından sigara içtiği, kıyafet kurallarına uymadığı ‘gerekçesiyle’ cezaevine konulan Tel Abyadlılar, “Cezaevinde zulme dayanamayarak ölenler oluyordu” diyor

IŞİD’in cezaevinde alıkoyduğu Tel Abyadlılar anlatıyor: Yaşadığımıza hâlâ inanamıyoruz

ELÇİN YILDIRAL / ESAT MİNAZ

YPG’nin Tel Abyad’ı almasıyla kentte depo binasından dönüştürülen cezaevini boşaltmasının ardından burada IŞİD tarafından zorla alıkonulan insanlarla görüşüyoruz. ‘Mahkûmlar’ sigara içtiği, kıyafet kurallarına uymadığı, cizye vergisini ödemediği gerekçesiyle 1x1.5 metre ebadındaki güneş görmeyen hücrelere atıldıklarını ve işkence odasında hortum ve zincirlerle dövüldüklerini anlatıyor. Hiçbiri IŞİD korkusu nedeniyle isimlerinin yazılmasını ve fotoğraflarının çekilmesini istemiyor.

55 yaşındaki Tel Abyadlı M.Y., sigara içtiği gerekçesiyle tutuklanmış. Tutuklu kaldığı günleri şöyle anlatıyor: “Evimin bahçesinde sigara içiyordum. IŞİD asayişinden biri beni gördü ve ‘sigara içmek yasak’ diyerek cezaevine götürdü. Yaklaşık bir ay hücrede kaldım. Hortumla ya da zincirle dövüyorlardı. Beni hortumla dövdüler. Kan içindeydi her yerim. Bu haldeyken beni yeniden koğuşa kapatıyorlardı.”

‘ÖLÜM ÇIKAR' DİYORDUM
Cizye vergisini ödemediği gerekçesiyle hücreye konulan Y.K. de dört ay boyunca tutuklu kaldığını söylüyor. Y.K., zincirle dövüldüğünü anlatıyor: “Buradan ölüm çıkar diyordum. Çünkü cezaevinde zulme dayanamayarak ölenler oluyordu” sözleriyle anlatıyor o günleri. Y.K., dört ay sonra serbest bırakıldığında hâlâ yaşadığına inanamadığını kaydediyor.

Tel Abyadlılar işkence odalarında gözlerinin bağlandığını, acı çekseler de bağıramadıklarını anlatıyor. Cezaevinde Cuma namazında işyerini kapatmadığı, YPG’yle bağlantılı oldukları suçlamasıyla tutuklananların olduğunu söylüyorlar.

‘ZORLA DUA ÖĞRETİYORLARDI'
IŞİD’in belirlediği kıyafet tarzına uygun giyinmediği için tutuklanan başka bir Tel Abyadlı da koğuşta kaldığı günleri, “Bizlere zorla dua öğretiyor, Kuran okutuyorlardı. Koğuşta namaz kılıyorduk korktuğumuz için. Namaz kılmazsak eğer zincirle dövüyorlardı. Elektrik vererek de cezalandırıyorlardı. Sık sık şeriatla dinle ilgili sorular soruyorlardı. Yanıtlayamayan ya da yanlış yanıtlayan olduğunda hortumla dövüyorlardı” ifadeleriyle anlatıyor.

Cezaevine konulanlar Şeri mahkemeye çıkarıldıklarını söylüyor. Burada kendilerine İslamın şartlarını sorduklarını kaydediyorlar.