Emperyalist devletlerce büyütülen kanlı örgüt IŞİD’in lideri Bağdadi öldürüldü. Operasyon hakkında bilgi veren ABD Başkanı Trump, “Ülkenin belirli bir noktasında bulunan petrolü garanti altına alacağım” diye konuştu

IŞİD Lideri Bağdadi sınırda öldürüldü

Suriye’deki kanlı savaşın parçalarından, bölgede ve dünyada birçok katliam gerçekleştiren IŞİD’in lideri Ebubekir el Bağdadi, Suriye-Türkiye sınırında öldürüldü. Emperyalist devletlerce büyütülen kanlı örgütün lideri Bağdadi’nin öldürülmesine ilişkin konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Bağdadi’nin Suriye’nin İdlib vilayetinde, Amerika’nın düzenlediği operasyon sonucu bombalı yelekle kendini ve üç çocuğunu patlattığını belirtti. Operasyon sırasında Bağdadi’nin çıkmaz bir tünele girdiğini söyleyen Trump, “Tünelin sonuna vardığında, kendisi üzerindeki bombalı yeleği ve üç çocuğu patlatarak intihar etti. Tünel daha sonra yok edildi ve daha sonra yapılan tetkikler sonucunda ölen kişinin Bağdadi olduğunu anladık” ifadelerini kullandı.

ÜLKELERE TEŞEKKÜR

Trump, yaklaşık iki saat boyunca Bağdadi’nin bulunduğu bölgede olduklarını belirtirken “Sürekli panik halindeydi ve korkuyordu. Bağdadi’nin yok edilmesi ABD’nin terörist liderlerini yıkmaya yönelik kararlılığını göstermektedir” diye konuştu. Operasyon sırasında 11 çocuğun yara almadan kurtulduğunu açıklayan ABD Başkanı, Rusya, Türkiye ve Irak’a teşekkür etti.

KÜRTLER BİZE BİLGİ VERDİ

“Kürtler bize askeri anlamda yardımcı olmadı ama bilgi verdi” diyen Trump, Türkiye bizim oraya gireceğimizi biliyordu. Onlar da harikaydı. Ateş etmediler. Onlar da harikaydı. Biz de onlara karşılık verebilirdik. Onları ortadan kaldırabilirdik. Çok kötü şeyler olabilirdi. Ama olmadı. Bize ateş açanlar ortadan kaldırıldı” açıklamasını yaptı.

PETROL VURGUSU YAPTI

Suriye’den çekilme kararı hakkındaki bir soruyu yanıtlayan Trump, “Türkiye ve Suriye’yi hayatımızın sonuna kadar korumak istemiyorum” diyerek, “Ülkenin belirli bir noktasında bulunan petrolü garanti altına alacağım” ifadelerini kullandı.

“Petrolü güvence altına almak için asker bırakıyoruz. Ve bu petrol için savaşmamız gerekebilir” dyen Trump, “Petrol çok değerli. Biz de bir miktar alabilmeliyiz” dedi. Trump, “Planladığım şey belki de, Exxon Mobil veya harika şirketlerimizden biriyle bir anlaşma yapıp, oraya gidip, bu işi düzgünce yapmak” şeklinde konuştu.
Iraklı kaynaklar ise, “Suriye içindeki kaynaklarımız, Bağdadi’yi takip etmekle görevli Iraklı istihbarat timine şunu teyit etti ki, Bağdadi, ailesini İdlib’den Türkiye sınırına doğru çıkarmaya çalışınca saklanma yeri ortaya çıktı, şahsi korumasıyla birlikte öldürüldü” açıklaması yaptı. Irak devlet televizyonunun, Bağdadi’nin öldürülme anının görüntülerini yayınlayacağı da belirtildi.

MSB VE SDG’DEN AÇIKLAMA

Reuters’a konuşan İranlı güvenlik kaynakları da, Suriyeli yetkililerin İran yönetimine el Bağdadi’nin öldürüldüğü konusunda bilgi verdiğini söyledi. Dergiye konuşan bir Pentagon yetkilisi ise operasyondan önce Türkiye’ye haber verilmediğini iddia ederken, Milli Savunma Bakanlığı’ndan (MSB) yapılan açıklamada “ABD tarafından İdlib’e dün gece yapılan operasyon öncesinde askerî makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulmuştur” dendi. IŞİD’e karşı Suriye’de ABD’yle ortaklık yapan SDG de ‘ABD’yle ortak istihbarat çalışmasının sonucu olarak tarihi ve başarılı bir operasyon gerçekleştirildiğini’ duyurdu.

DÖNÜM NOKTASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bağdadi’nin öldürülmesiyle ilgili Twitter’dan yayımladığı mesajda, “DEAŞ terör örgütü elebaşının etkisiz hale getirilmesi, teröre karşı müttefiklerimizle ortak yürüttüğümüz mücadelenin önemli bir dönüm noktası olmuştur. Türkiye bundan önce olduğu gibi bundan sonra da terörle mücadeleye katkı sunmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

RUSYA TEMKİNLİ

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ABD’nin Bağdadi’yi öldürdüğüne dair ‘güvenilir bir bilgi’nin mevcut olmadığı belirtildi. Bakanlık görevlisi General Igor Konaşenkov, “Rusya Savunma Bakanlığı, İdlib’in Türkiye tarafından kontrol edilen bölgesinde ABD’nin eski IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi’yi ‘bir defa daha’ öldürdüğüne dair elimizde güvenilir bir bilgi yok” dedi.