2015 yılında IŞİD’in düzenlediği bombalı saldırıda iki bacağını birden kaybeden yönetmen Lisa Çalan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumu tarafından işinden kovuldu. Çalan, “Bu insanlarda vicdan ve adalet aramayı bıraktım” dedi

IŞİD sakat bıraktı kayyum kovdu

Hüseyin Şimşek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Selçuk Mızraklı’nın görevinden alınmasının ardından kayyum olarak atanan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, “Böyle bir kadroya ihtiyaç yok” gerekçesiyle Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nda görevli sekiz personeli kovdu. İşine son verilenler arasında, 2015 yılında IŞİD’in düzenlediği bombalı saldırıda iki bacağını birden kaybeden yönetmen Lisa Çalan da yer aldı.

Bombalı saldırının ardından iki bacağına protez takılan Çalan,kovulma kararının tedavi sürecine de etki edeceğini söyledi. Kayyumun işten çıkarma kararının ardından BirGün’e açıklama yapan yönetmen Çalan, “Bu insanlarda vicdan ve adalet aramayı bıraktım” dedi. Kayyum atanmasının ardından işinden çıkarılabileceğini yakın çevresi ile paylaştığını ancak “O kadarını da yapmazlar” dediklerini anlatan Çalan, “Görüyoruz ki ‘o kadarını da’ yapıyorlar. Saldıran IŞİD’liler yargılandı, ceza aldı. Ama bir mağdur olarak şimdi de ben cezalandırıldım. Koşullarım ortada, iki bacağım protez ve tedavi sürecim çok zor geçiyor. Üstelik devlet iki bacağın masrafını karşılamıyor. Devletin karşıladığı ilkel protezlerle yürüyebilmem mümkün değil. Her bir bacak için 60 bin avro ödemem gerekiyor. Yaralarım kapanmadı. Ömür boyu enfeksiyonlar ve kanayan yaralarla yaşayacağım. Tüm bunlar zorlu olduğu kadar masraflı bir tedavi sürecini gerektiriyor. Şu an ödenmesi için dava açacağım tazminatım dahi bu masrafları karşılamaya yetmeyecektir.

Kayyumlar tartışmaların odağında

31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden dört ay geçtikten sonra Ağustos ayında atanmaya başlanan kayyumlar, birçok tartışmalı uygulamaya imza attı.
HDP tarafından hazırlanan rapordan öne çıkanlar şöyle:

Kayyum atanan belediyelerin tümünde büyük işçi kıyımları yaşandı. Birçok personel gerekçe gösterilmeden kovuldu. Tazminatlarını alamadı.
Mardin’in Ömerli ilçesinde gerçekleştirilen çocuk şenliğinde “Osmanlı” teması işlendi.

Diyarbakır Kayapınar Kültür Merkezi’ndeki çok sayıda kitap, “uygunsuz” bulundu. Kütüphane neredeyse boşaltıldı.

Roboski katliamını anlatan anıt, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından gece yarısı iş makinaları ile yerinden söküldü.

Kayyum atanması kararının ardından hem halkın hem de seçilmiş belediye meclisi üyelerinin birçok yerde belediye binasına girişi engellendi.