İSİG Meclisi raporuna göre şubat ayında 106 işçi, çalışırken alınmayan önlemler nedeniyle yaşamını yitirdi. Ölenlerden 3’ü çocuk. 65 yaş üstü ise 5 işçi yaşamını yitirdi. Ölüm nedenleri arasında kalp krizi dikkat çekici.

İSİG raporu: Şubat ayında en az 106 işçi hayatını kaybetti

Emek Servisi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi şubat ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Buna göre şubat ayında en az 106 işçi işyerlerinde alınmayan önlemler nedeniyle çalışırken yaşamını yitirdi. Çocuk işçi ölümleri şubat ayında da devam etti. Biri motokurye, biri tarım işçisi diğeri stajyer olmak üzere 3 çocuk şubat ayında çalışırken yaşamını yitirdi. Buna göre bu yılın ilk 2 ayında 225 işçi çalışırken öldü.

Şubat ayında en çok iş cinayetinin meydana geldiği işkolu inşaat ve yol oldu. Bu işkolundaki ölümler toplam ölümlerin yüzde 21’ini oluşturdu. İnşaat ve yol işkolunu yüzde 12 ile tarım ve orman takip etti. Sağlık işkolundaki ölümler toplam iş cinayetlerinin yüzde 7’sini oluşturdu.

ÖLÜMLERİN 3'TE BİRİ SANAYİDE

Şubat ayında meydana gelen iş cinayetlerinin 3’te 1’i sanayi işkollarında gerçekleşti. Ölen 106 emekçiden 97’si ise ücretli çalışan ve 4’ü sendikalı. Açıklamada, "Şubat ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü (yüzde 3,8) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler metal, kimya ve sağlık işkollarında çalışıyordu. Ancak ölen sendikalı işçi sayısını (üye oldukları sendikanın herhangi Önlemler alınmadı 106 can yitip gitti İSİG Meclisi raporuna göre şubat ayında 106 işçi, çalışırken alınmayan önlemler nedeniyle yaşamını yitirdi. Ölenlerden 3’ü çocuk. 65 yaş üstü ise 5 işçi yaşamını yitirdi. Ölüm nedenleri arasında kalp krizi dikkat çekici bir açıklama yapmamasından dolayı) tespit edemediğimizin, daha fazla olduğunun altını çizmek gerekiyor" ifadelerine yer verildi.

Yılın başında eylemleriyle gündeme damga vuran ve hâlâ ücret artışı ile çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eylemlerine devam eden motokuryeler de çalışırken yaşamını yitirdi. Buna göre şubat ayında en az 4 motokurye sipariş yetiştirmeye çalışırken can verdi.

onlemler-alinmadi-106-can-yitip-gitti-988921-1.

BASİT ÖNLEMLER BİLE ALINMIYOR

İSİG Meclisi’nin raporunda en fazla ölümün yüksekte düşme nedeniyle gerçekleştiği belirtildi. Bunu sırasıyla ezilme-göçük, trafik kazası takip etti. Kalp krizi nedeniyle yaşanan ölümler ise oldukça dikkat çekici. Rapora göre şubat ayı iş cinayetlerinin yüzde 13’ü kalp krizi nedeniyle gerçekleşti. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

•İnşaat işkolunda meydana gelen yüksekten düşme nedenli ölümler neredeyse birbirinin kopyası ancak maliyet kalemi olarak görüldüğü için çok basit olan önlemler dahi alınmıyor.
•Covid-19 nedenli ölümler çalışan işçi sınıfı içinde azalma gösterirken ölenlerin yüzde 95’ini ise emekli işçi aileleri oluşturuyor.
•Bu ay işyerinde çalışırken kalp krizi nedeniyle meydana gelen ölümlere sıkça rastladık. Aşırı ve sağlıksız çalıştırma koşulları kalp krizlerine neden olurken rahatsızlanan işçilere gerekli ilk yardımların yapılmadığını da görüyoruz.