Millet İttifakı’nın çalışmalarında son karar Cumartesi günü verilecek. Muhalefet liderleri, ittifaka dahil olacak yeni partiler, ittifakın ismi ve sistem önerisine yönelik son kararlarını hafta sonu çalışma yemeğinde verecek.

İsim değişikliğinde uzlaşma yok

Hüseyin Şimşek

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan Millet İttifakı’na Gelecek ve DEVA Partisi’nin ne zaman katılacağı, ittifakın isminin değişip değişmeyeceği ve parlamenter sistem çalışması, Cumartesi günü liderler buluşmasında netlik kazanacak. Gelecek ve DEVA arasında ise önce ittifaka dahil olma ve sistem değişikliğini açıklama konusunda fikir ayrılığı yaşandığı öğrenildi.


Altı muhalefet partisinin ekim ayından bu yana sürdürdüğü parlamenter sistem çalışması kapsamında Cumartesi günü genel başkanlar bir araya gelecek. Kamuoyunun karşısına çıkmadan önceki son buluşmada, ittifaka ilişkin de önemli konuların gündeme geleceği ifade edildi.

İYİ PARTİ MESAFELİ

Muhalefet kulislerinden edinilen bilgiye göre, altı parti liderinin ilk olarak ele alacağı konu, ittifakın yapısı olacak. Gelecek Partisi’nin sistem çalışmasından önce ittifaka yeni bir isim verilmesini ve kamuoyuna resmi açıklama yapılmasını istediği ifade edildi. İsim değişikliği konusuna DEVA Partisi’nin de sıcak baktığı, İYİ Parti’nin ise bu konuya karşı çıktığı öğrenildi. Millet İttifakı’nın güçlü bir kurumsal yapıya kavuştuğunu ve seçmen tarafından benimsendiğini kaydeden İyi Parti kurmaylarının, bu nedenle isim değişikliğinin yarar getirmeyeceğini ilettiği bildirildi. CHP, Saadet Partisi ve DP’nin ise bu konuda bir tutum belirtmediği kaydedildi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bu konuda daha önce yaptığı açıklamada, tüm partilerin ortak bir karar alması gerektiğini bildirdi.

ÖNCELİK ANLAŞMAZLIĞI

Muhalefetin cumartesi günü ele alacağı bir diğer konu, ittifakın bileşenleri ile açıklamanın zamanlaması olacak. Kulislerde, DEVA Partisi’nin ittifaktan önce sistem çalışmasının kamuoyuna duyurulmasını istediği, Gelecek Partisi’nin ise sistem duyurusunun en son yapılması konusunda görüş bildirdiği ifade edildi. İttifaka dahil olma sürecinin tamamlanmasını isteyen Ahmet Davutoğlu’nun, daha sonra ortak sistem çalışmasının halka anlatılmasını istediği dile getirildi. Cumartesi günü CHP’nin daveti ile bir araya gelecek liderlerin, gerekirse oylama yaparak bu konularda son kararı vereceği ifade edildi.