Yunanistan’da hükümeti oluşturan partilerden ANEL Milletvekili, Makedonya ile varılan isim anlaşmasına tepki olarak partisinden istifa etti. Makedonya Cumhurbaşkanı ise iki hükümetin uzlaşıya vardığı anlaşmayı onaylamadı

İsim krizi iki ülkeyi de karıştırdı

Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, daha önce de belirttiği gibi, Yunanistan’la yaşanan kriz yüzünden ülkenin isminin ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ olarak değiştirilmesini kabul etmediğini açıkladı. İvanov, Yunanistan-Makedonya isim sorunu anlaşması hakkındaki yasaya ilişkin kararnameyi imzalamayacağını açıkladı.

Makedonya Cumhurbaşkanı, hükümetin kendisine gönderdiği anlaşmayı imzalayamayacağını belirtti. Yunanistan’la yapılan anlaşmanın Anayasa’ya aykırı olduğunu söyleyen İvanov, kendisinin de bunu imzalamaya yetkisi olmadığını vurguladı.

Yunanistan ile Makedonya arasında imzalanan isim anlaşmasına tepkiler de artarak sürüyor. Son olarak Yunanistan’daki Makedonya bölgesinin başkenti Selanik’te anlaşmaya karşı çıkan yüzlerce kişi polisle çatıştı. Makedonya ile imzalanan “isim anlaşmasını” protesto eden yüzlerce Yunan Selanik’te bir araya geldi.

Göstericiler, radikal Sol İttifak Partisi tarafından “Makedonya” konulu bir etkinliğin düzenlendiği binanın önünde toplandı. Grup, hükümet aleyhinde sloganlar atarak içeri girmeye çalışınca tansiyon yükseldi. Göstericilerle polis arasında arbede çıktı. Polis taş atan protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Yunan hükümetinden istifa
Yunan hükümetinin koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisinde bir milletvekili daha Makedonya hükümeti ile “isim sorununa” ilişkin varılan anlaşma sebebiyle istifa etti. Sağ parti ANEL’in Selanik milletvekili Yorgos Lazaridis’in, Yunan meclis başkanlığına sunduğu mektupla istifasını açıkladığı bildirildi.

Böylece partinin milletvekili sayısı 7’ye düşerken, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras liderliğindeki hükümetin milletvekili sayısı 300 sandalyeli mecliste 152’ye geriledi. Daha önce, “isim sorunu” tartışmalarının ardından ANEL Sözcüsü Mandalena Papadopoulou istifa etmişti. Bir diğer ANEL milletvekili Dimitris Kammenos ise hükümet hakkında Makedonya ile varılan anlaşmaya ilişkin verilen gensoru önergesine destek verdiğinden dolayı partiden ihraç edilmişti.
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Canakopoulos, bir radyo programında, hükümetin çoğunluk sorunu olmadığını ve kurtarma paketi programından çıkmak için çalışmalarına devam edeceklerini söyledi. Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi (ND) partisinin verdiği gensoru önergesi reddedilmiş, hükümet güven tazelemişti.

Yunanistan ile Makedonya arasında uzun yıllardır yaşanan “isim sorununun” çözümüne ilişkin tarihi anlaşma 17 Haziran’da imzalanmıştı. Ülkenin adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anlaşma, Makedonya Meclisinde 20 Haziran’da onaylamıştı. Birçok devlet, Makedonya’yı anayasal adı olan “Makedonya Cumhuriyeti” ismiyle tanırken Yunanistan, kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle AB ve NATO’ya üye olamıyor. Makedonya’nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)” adıyla üyeliğe kabul edilmişti.