“Haziran mahallesine dönüyor” sloganıyla düzenlenen Birleşik Haziran Hareketi Beyoğlu forumunda yapılan konuşmalarda “İşimiz zor ama yolumuz açık” ifadeleri kullanıldı

İşimiz zor, yolumuz açık

ONUR EREM - @onurerem

Birleşik Haziran Hareketi’nin Beyoğlu’nda düzenlediği mahalle forumuna beklenenin üzerinde katılım oldu. “Haziran mahallesine dönüyor” sloganıyla Cezayir Oteli’nde gerçekleşen toplantıda yaklaşık 100 katılımcı, ayakta da olsa toplantıyı dinleyebilmek için salonu doldurdu.

Katılımcıların sırayla söz aldığı, kadınlara pozitif ayrımcılık için daha fazla konuşma süresi verilen toplantıda ilk olarak Abdurrahman Atalay konuştu. Birleşik Haziran Hareketi’nin kimlik ya da sorun temelli değil, sınıf temelli bir hareket olduğunu söyleyen Atalay “Halkların Demokratik Kongresi gibi yapılarla birlikte hareket edeceğimiz, dayanışma göstereceğimiz çok nokta olacak” dedi.

ARKADAŞLARLA BİRLİKTEYİM

Atalay’ın ardından konuşan CHP milletvekili Melda Onur ise Haziran Hareketi isminin çok önemli olduğunun altını çizerek, “Bugün buraya bir CHP milletvekili olarak katılmıyorum, birlikte direndiğimiz arkadaşlarımın yanında olmaya geldim” ifadelerini kullandı.

ESTETİK VE SAHİCİ

Toplantıdaki bir diğer konuşmacı da Cem Tüzün’dü. Tüzün BHH’de ahlak ve aklın iki temel yapıtaşı olması gerektiğini söylerken “Siyaset dilimiz ve duruşumuz estetik olmalı, sahici olmalı” ifadelerini kullandı. CHP PM üyesi Yasemin Cankurtaran ise “Öyle bir toplum düşlemeliyiz ki kimse kendini azınlık hissetmesin, herkes işte benim ülkem diyebilsin” ifadelerini kullandı. Katılımcılardan Selçuk Kaygusuz, BHH’nin geleceğinin nereye evrileceğini kimsenin bilmediğini söylerken “İşimiz zor ama yolumuz açık” dedi.

GÜNDEMİNİ BELİRLEMELİ

“Gezi kendini tartıştırdı, halk orada 15 gün boyunca devletsiz bir yaşamın mümkün olduğunu gösterdi” diyen Beyoğlu Esnafı Tarkan Konar ise şöyle konuştu: “Gezi’de sadece hislerimizle çok güzel bir şey çıkardık ortaya. Gezi kendi gündemini belirleyen bir hareket oldu. BHH de esnaf sorunları, AKM ve Taksim İlkyardım’ın durumu, Okmeydanı’ndaki kentsel dönüşüm gibi konular ile kendi gündemini belirleyerek sırf bir hükümet karşıtlığından kurtulmalı.”

***

HAZİRAN GÜNEŞİ HER YERDE

Akhisar, Buca, İskenderun, Çayyolu, Mamak, Uşak, Ataşehir ve Üsküdar’da da Birleşik Haziran Hareketi forumları yapıldı. ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, HTKP MK üyesi Erkan Baş ve Devrimci Hareket Temsilcisi İlhan Şimşek’in katıldığı İstanbul Ataşehir Forumu’nda her geçen gün artan AKP zulmüne karşı birleşik mücadele etmenin önemine değinildi. Erkan Baş AKP’nin sıradan bir parti olmayıp, örgütlü bir çete olduğunu vurguladı.

NEDEN ORTAYA ÇIKTI?

Ankara Çayyolu Forumu’na Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir ve yazar Serpil Güvenç katıldı. Abdullah Tunalı’nın güncel siyaset değerlendirmesiyle başlayan Uşak Forumu’nda ise Birleşik Haziran Hareketi’ne neden ihtiyaç olduğu ve nasıl ortaya çıktığı hakkında konuşmalar yapıldı.

MECLİSLER DE TOPLANDI

Forumların yanı sıra Yalova ve Trabzon Haziran Meclisleri de ilk toplantılarını yaptı. Yalova Haziran Meclisi’nde çevre sorunları ve ağaç katliamı da konuşuldu.