Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun’un vakıf arazisine kaçak yapı yaptırdığına ilişkin haberlere ‘terör’ soruşturması açılmasına tepkiler sürüyor. CHP’li Özel, AKP’nin işine gelmeyen haberlere kılıf uydurduğunu söyledi: “Başsavcılık kanuna aykırı işlem yapıyor”

İşinize gelmeyene ‘terör’ kılıfı uydurmayın

DÜZELTME VE CEVAP

Birgün Gazetesinin 16 Nisan 2020 tarihli nüshasında “İşinize gelmeyene terör kılıfı uydurmayın başlıklı haberde müvekkilime yönelik asılsız ve mesnetsiz iddiaların yayınlanması nedeniyle aşağıdaki açıklamayı yapmak zorunluluğu hâsıl olmuştur.

İstanbul Vakıflar II. Bölge Müdürlüğü’nün ihalesi yapılan diğer 35 adet taşınmaz ile birlikte hazırlık ve ilanını 23.03.2020 tarihinde, ihalesini de 08.04.2020 tarihinde yaptığı Üsküdar ilçesinde yer alan 241,07 m2 sahalı bir arsa için yapılan kiralama ihalesine, Müvekkil, temsilcisi aracılığıyla en yüksek teklifi vermiş ve ihale uhdesinde kalmıştır.

Müvekkil söz konusu bölgede metruk ve mezbelelik halde bulunan, sağlık ve güvenlik riski oluşturan arsayı her vatandaşın girmekte serbest olduğu açık bir ihalede en yüksek teklifi vermek suretiyle güvenlik ve ıslah amaçları doğrultusunda kiralamıştır. Mezkur taşınmaz önceki ihalelerde (2010, 2016, 2018, 2019) atıl durumda kaldığından neredeyse çöplük, çalılık haline gelmiş ve daha önce gerçekleştirilen ihalelerde aylık 100 TL. muhammen kira bedeli belirlenmesine rağmen alıcısını bulamamıştır.

İhale ilanının ilgili maddelerinde; arsa üzerine 10 m2ye kadar prefabrik yapı, bekçi kulübesi yapılabileceği kalıcı yapı yapılamayacağı ve idarenin izni ile taşınmazın çevresinin tel çit ile çevrilebileceği belirtilmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yerinde yapılan tespitler neticesinde ise müvekkilin kiralama sözleşmesine ve hukuka aykırı bir yapılaşmaya sebebiyet vermediği tespit edilmiştir.

Netice olarak, hukuka ve ahlaka aykırı bu iddia ve isnatları reddettiğimizi, başta gazeteniz olmak üzere bu iddiaları yayınlayan ve yayanlara karşı yasal yollara başvuracağımızı değerli kamuoyuna saygıyla duyururuz. 30.04.2020

T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin ALTUN Vekili Av. Sezgin TUNÇ (LL.M)

***

“İşinize gelmeyene ‘terör’ kılıfı uydurmayın başlıklı haberimizle ilgili olarak T.C. İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen 07.05.2020 tarihli ve 2020/2923 Değişik İş sayılı düzeltme ve cevap kararına karşı yaptığımız itirazın T.C. İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 29.05.2020 tarih ve 2020/3282 Değişik İş sayılı kararıyla reddedilmesi üzerine yayınladığımız düzeltme ve cevaptır.


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un, kiraladığı vakıf arazisine kaçak yapı yaptırdığı ile ilgili haberlere “terör” soruşturması başlatılmasına tepkiler sürüyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Yürütme işine gelmeyen her habere terör kılıfı uydurmaktan vazgeçmelidir. Başsavcılık, kanuna aykırı işlem yapıyor” dedi.

Özel, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, haberi yapan gazeteciler hakkında soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kanuna aykırı işlem yaptığını belirterek, şunları söyledi: “Vahim olan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca apar topar bir soruşturma başlatılması ve haberin ‘terör örgütlerine hedef gösterme’ suçu kapsamına sokulmak istenmesidir. Bu, yürütme organının ‘haber’ ve ‘terör’ kavramlarını nasıl iç içe gördüğünü, işine gelmeyen haberleri ‘terör’ kapsamına sokmak için her türlü bahaneyi kullanma isteğini en üst perdeden kanıtlamaktadır. Yürütme organı, yargı üzerindeki baskısını kullanarak, tepki duyduğu her haber için terör kılıfı uydurma alışkanlığından vazgeçmelidir.”

HABER ALMA HAKKINA SALDIRI

Özel, Altun’un Kuzguncuk’taki ikametine ve ikametinin hemen yanında bulunan vakıf arazisine kanuna aykırı işlem yaptığını belirterek, “Vatandaşların çivi dahi çakamadığı bir bölgede, bir Cumhurbaşkanlığı bürokratının kanuna aykırı işlem yapması kabul edilemez. Başsavcılık, kanuna aykırı işlem için soruşturma açacağına, adeta kanun dışılığa geçit vermekte ve kamunun haber alma hakkına saldırmaktadır” dedi.

MAKAMININ NÜFUZUNU KULLANIYOR

Altun’un, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevi dışında birden çok geliri olduğunu da ifade eden Özel, Altun’un makam nüfuzunu kullandığı söyledi. Özel, Boğaziçi bölgesine ilişkin kamuoyuna bir süre önce yansıyan ancak gelen tepkiler üzerine geri çekilen bir kanun taslağı bulunduğunu anımsatarak konuyu TBMM gündemine taşıdıklarını, Cumhurbaşkanlığı, Kültür Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’ndan da açıklama beklediklerini kaydetti.