Işınlanmış gıda işaretine dikkat edin: Radura

Tüketici, ne kadar bilinçlense de yiyip içtiğine ne kadar dikkat etse de bazen bazı detaylar gözden kaçabiliyor. Mesela çoğu kişinin evinde ışınlanmış gıdaların bulunması gibi…

Bunu saptamak ise aslında küçük bir işaretten ibaret: Radura işareti. Yani satın alınan gıdanın bu işlemden geçtiğini yasal olarak gösteren damga.

Peki gıda ışınlama ne anlama geliyor? Taze meyve ve sebzeler, baharatlar, baklagiller gibi temel gıdaların raf ömrünü uzatmak için kullanılan bu yöntem; gıdaların iyonize radyasyona maruz kalması anlamına geliyor. Avrupa’daki bir çok ülke bu yöntemi kullanmaktan vazgeçse de 1999 yılından beri Türkiye’de yasal ve faal olarak hayatına devam etmekte.
2. Dünya Savaşı sırasında Almanya, askerlere ulaştırılacak erzakların bu sürece dayanabilmesi ve tüketilir halde temin edilebilmesi için bu yöntemi kullanıyordu. Ancak Almanya da akabinde gıda ışınlama yöntemini kullanmaktan vazgeçti.
Aslında yapılması gereken tek şey, ambalaj üzerinde yer alan damgaları incelemek, etiketi okumak. Ancak belirtmekte fayda var; iyi gıda üzerine şekillenmiş bazı sivil toplum kuruluşlarının, gerçekleştirdikleri çalışmalar üzerine ışınlanan gıdaların damgasız satışa sunulduğuna dair şüpheleri var. Şüphelerin doğruluğu kanıtlanana kadar, yeşil bir daire içinde şekillenmiş bu damga ile satın alınan gıdaların ışınlandığını ayırt etmek mümkün.