İskandinavya üzerinde gizemli radyasyon artışı

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsveç’in başkenti Stockholm'de yer alan radyasyon ölçüm cihazları, Cuma günü Baltık Denizi üzerinde ya da yakınlarında normalden yüksek izotopların aktif olduğunu tespit etti. Açıklanan rapora göre izotopların zararsız seviyelerde olduğu bildirildi.

Havadaki radyonüklit yoğunluğunu tarayan bir cihaz tarafından, sezyum-134 (Cs-134), sezyum-137 (Cs-137) ve rutenyum-103 (Ru-1033) adındaki üç farklı radyonüklid seviyesi tespit edildi.

Nükleer silah testlerini kontrol etmek için sismik, hidroakustik ve diğer teknolojileri kullanan yüzlerce izleme istasyonunu denetleyen Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü’nün (CTBTO) sözcüsü Lassina Zerbo, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Cs-134, Cs-137 ve Ru-1033 izotop tespit edildi. Nükleer fisyon ile ilişkilendirilen bu seviyeler normalden daha yüksek ancak insan sağlığı için zararlı değil” açıklamasını yaptı. Zerbo, tespitin 22-23 Haziran tarihlerinde yapıldığını sözlerine ekledi.

Zerbo’nun paylaşımında parçacıkların tespitinden 72 saat önce nereden gelmiş olabileceğine dair bir harita da yer aldı. Haritada Danimarka ve Norveç'in yanı sıra İsveç’in güneyi, Finlandiya, Baltık ülkeleri ile St. Petersburg’un içine alan bir bölge gösterildi.

Viyana merkezli CTBTO’nun sözcüsü, nükleer bir reaktörde ısı üreten atomik zincir reaksiyonuna atıfta bulunarak, “Bunlar büyük olasılıkla sivil bir kaynaktan tespit edilen nükleer fisyon ürünleri” dedi.

Zerbo, CTBTO’nun kaynağın olası bölgelerini belirtebildiğini, gerçek kökeninin ne olduğunu belirleme yetkisinin olmadığını da belirtti.
Kaynak: Reuters