Lapseki’deki Çardak feribot iskelesi geçen haziran ayında kullanım izninin sona erdiği gerekçesiyle kapatıldı. Gelibolu’ya ulaşım artık tek iskeleden sağlanırken, iskele çevresindeki esnaf ve kentte yaşayan yurttaşlar aylardır mağdur.

İskele kapandı, herkes mağdur
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

Çanakkale’nin Lapseki ilçesi Çardak beldesinde bulunan ve Gelibolu’ya ulaşım sağlanan feribot iskelesi, kullanım izninin sona ermesiyle geçen haziran ayında kullanıma kapatıldı. İskelenin kapatılmasının ardından bölgede bulunan esnaf mağduriyet yaşıyor.

İskelenin kapatılmasının ardından GESTAŞ şirketi tarafından yapılan açıklamada, iskelenin kullanım izninin sona erdiği ve Gelibolu İskelesi'nden gerçekleştirilen tüm seferlerin, Lapseki'ye yapıldığı açıklandı. Çanakkale Liman Başkanlığı tarafından kullanıma kapatılan iskele sebebiyle birçok esnaf mağdur olurken, kepenk kapatanların sayısı ise artıyor.

İskele yakınlarında dükkânı olan bir esnaf, “Kepenk indiren arkadaşlarımız var. Bu gidişle ben de kapatacağım. Bizim buradaki işimizin yüzde 90’ı feribottu. Gelenler, gidenler, kuyrukta bekleyenler hep bizden alışveriş yapardı. Aylardır doğru düzgün iş yapamıyoruz. Yaz sezonunu boş geçirdik şimdi daha da sakin. Kimseler gelip sormuyor durumumuzu” dedi.

Çardak’tan Gelibolu’ya işe giden bir yurttaş da, “Benim her gün gidiş geliş yol ücretim 50 lirayı buluyor. Aylık neredeyse 1000 lira sadece işe gidip eve gelmek için para ödüyorum. İskele kapanmadan önce bu masrafım çok daha düşüktü. Neredeyse 3’te 1’i kadar bir ücret ödüyordum diyebilirim. İskelenin kapatılmasının mantığını anlayabilmiş değilim. Herkes birbirine soruyor çünkü herkes mağdur” diye konuştu.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan ise, “Çardak Belediyesi 2019 yılında iskelenin yenilenmesi için proje hazırlayıp 2020 yılında bakanlığa sundu. O dönem 6-7 milyon lira gibi bir maliyeti vardı. Ancak proje iki yıl boyunca imzalanmadı ve şu anda maliyet 20 milyon lira civarına yükseldi. Şu anda artık istense bile o proje yapılamayacak. İskele tadilat yapılarak tekrar kullanıma açılabilir ancak o da onaylanmıyor. Bunun en büyük iki sebebi var. Birincisi GESTAŞ Boğaz’da tekel olarak fiyatları kendi belirlemek istiyor. Diğeri ise 1915 Çanakkale Köprüsü’nün daha fazla kullandırılmak istenmesi” dedi.

Ceylan, şunları söyledi: “İskelenin kapanması özellikle esnafı geriye götürdü. İskele çevresi dışında belde içindeki hareket sona erdi. Bu kapanma kesinlikle Çardak’ı köreltecek. Halk tepkili. Her gün gidip gelen okula gidenler, pazara tezgâh açan pazarcılar ve çalışan kişiler var. Bu kişilerin hepsi mağdur oldu.”

TARİHE SAYGILARI YOK

CHP Çardak Belde Başkanı Kazım Atılgan da, “Esnaf mağdur. O bölgede ticaret yapılamaz durumda. Artık gelen geçen insan kalmadı. Çardak ilçesi hem ekonomik hem sosyal olarak sıkıntı yaşıyor. Gelibolu’ya günlük giden memurlar, öğrenciler, çalışanlar büyük mağduriyet yaşıyor. Bana kalırsa iskelenin kapatılması kadar yanlış bir şey yok. Osmanlı’nın ilk karşıya geçtiği yer Çardak. Atalarımız 1315 yılında karşıya geçmiş. 1315 yılından beri karşıya geçilen bir yerdeki iskele kapatılıyor. Burada olmazsa olmazlardan biri karşıya geçiş. Esnafa, öğrenciye, tarihe saygı yok. Biz defalarca bunu anlattık” dedi.

***

100 İŞÇİ DEĞİL 100 AİLE İŞSİZ VE UMUTSUZ

İskele kapatıldıktan sonra, çalışan işçiler de mağdur oldu ve 100 işçi işsiz kaldı. Liman İş Sendikası ve Çardak İskelesi çalışanları gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile iskelenin kapanmasına tepki gösterdi. Çardak İskelesinin bölge halkı için büyük bir istihdam kaynağı olduğu belirtilen açıklamada, "Kapatılan iskelede 100'e yakın işçi çalışıyordu. Bu iskelede çalışan 100 işçi bir kararla işsiz bırakıldı. Bu karar işçiler ve aileleri için yıkım oldu, sadece 100 işçiyi değil, 100 aileyi işsiz ve umutsuz bıraktı” denildi.