Urfa Halfeti’deki gözaltındayken polis tarafından işkenceye maruz bırakılan mağdurlarla görüşen İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, rapor hazırladı. İHD’liler adına basın metnini okuyan Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Nuray Çevirmen, “Kamuoyuna yansıyan bilgilerden gözaltına alınan tüm kadınların cinsel işkenceye maruz kaldıkları bilgisinin edinilmesi üzerine, İHD Merkezi Kadın Komisyonu olarak, İstanbul Sözleşmesi ve ayrıca İstanbul Protokolü […]

İşkence gören çocuk ölümle tehdit edilmiş!

Urfa Halfeti’deki gözaltındayken polis tarafından işkenceye maruz bırakılan mağdurlarla görüşen İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, rapor hazırladı.

İHD’liler adına basın metnini okuyan Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Nuray Çevirmen, “Kamuoyuna yansıyan bilgilerden gözaltına alınan tüm kadınların cinsel işkenceye maruz kaldıkları bilgisinin edinilmesi üzerine, İHD Merkezi Kadın Komisyonu olarak, İstanbul Sözleşmesi ve ayrıca İstanbul Protokolü çerçevesinde kadınlara uygulanan cinsel işkence olayını araştırmak üzere Urfa’ya gittik” dedi.

GECELERİ UYUYAMIYORUZ

Halfeti’de gözaltına alınıp tutuklanan iki kadın ve gözaltında serbest bırakılan 16 yaşındaki F.A. ile görüşme yaptıklarını aktaran Çevirmen, F.A’nın kendilerine polisin evlerine baskın yaptığını ve babasını darp ettiklerini belirttiğini söyledi. Polisin, F.A.’yı öldürmekle tehdit ettiğini vurgulayan Çevirmen G.A.’nın sözlerini şöyle aktardı: “Benim sırtıma silah dayayarak konuş diye tehdit ettiler. İki erkek kardeşimle beraber bizi çocuk şubeye götürdüler. 4 gün çocuk şubede kaldık, daha sonra bizi bıraktılar. Ama biz hâlâ çok korkuyoruz. Geceleri uyuyamıyoruz.”

RAPOR GÖNDERİLECEK

Cezaevinde bulunan T.A. ile de görüştüklerini de ifade eden Çevirmen, T.A.’nın ifadelerine şöyle yer verdi: “Kocamın kafasını duvara vurdular. Erkek polislerden biri, senin kesin dostun vardır. Erkek polislerden birisi cinsel tacizde bulundu.”

Çevirmen, görüştükleri tüm kadınların, doktorun yanına polisin de geldiği bilgisini verdiğini vurguladı. Çevirmen, “Sonuç olarak Halfeti’de meydana gelen olay sonrasında gözaltına alınan kadınlara, gerek Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi iç hukuku, gerekse uymayı taahhüt ettiği Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler belgesi olan İstanbul Protokolü’ne aykırı biçimde işkence ve cinsel işkence uygulanmış ve işkence belgelenmiştir” diye konuştu.