Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın ‘2021 Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri’ çalışmasına göre ülkede işkence ve kötü muamele uygulamaları zirve yaptı. Vakfa geçen yıl, ‘işkence ve kötü muamele’ 984 başvurusu yapıldı.

İşkence zirve yaptı!
Gezi davasından çıkan kararlara karşı 26 Nisan’da yapılan eyleme polis müdahale etmişti. (Depo Photos)

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV), “2021 Yılı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri” isimli çalışması, Türkiye’de işkence ve kötü muamelenin ulaştığı noktayı ortaya koydu. İşkence ve kötü muamele gördüğü için vakfa başvuranların sayısının 2021’de son 30 yılın zirvesine ulaştığı, gözaltı sürecinde işkence gördüğünü söyleyen her 10 kişiden yedisinin sokakta ya da toplumsal gösterilerde kötü muameleye maruz kaldığı belirtildi. Rapora göre 2021 yılında kendisi veya bir yakınının işkence ya da diğer kötü muameleye maruz kaldığını belirten 984 kişi TİHV’e başvurdu.

REKOR BAŞVURU

TİHV’e başvuranların 616’sının 2021’de işkenceye maruz kaldığını belirttiği bildirildi. 2021’deki başvuru sayısının, vakfın kuruluşundan bu yana “işkence” nedeniyle yapılan en yüksek başvuru sayısı olduğu vurgulandı. Vakfın raporuna göre, gözaltı sürecinde işkenceye maruz kaldığını ifade eden her 10 kişiden yedisi, açık alanda veya toplumsal gösterilerde işkence gördüğünü kaydetti. Başvuruların en küçüğünün beş yaşında, en büyüğü ise 76 yaşında olması dikkat çekti.

ÇOCUKLAR DA VAR

Raporda öne çıkan bulgulardan bazıları şunlar oldu:

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerin atanmış rektör protestolarıyla başlayan süreç gözaltılar, ihlaller, homofobik söylemler ve LGBTİ+ karşıtı nefret kampanyalarıyla tüm yıla yayıldı. Ocak ve Şubat aylarında öğrenciler ve LGBTİ+’ların İstanbul ve İzmir Temsilciliklerine yoğun başvurusuna yol açtı.

iskence-zirve-yapti-1021964-1.

İstanbul Sözleşmesi’nin iptali sonrası kadınlara yönelik ihlallerde de artış görülmeye başlandı. Haziran ayında Pride yürüyüşü ve Suruç anmasına yönelik müdahaleler sonrası Haziran ve Temmuz aylarında başvurularda yine belirgin bir artış görüldü.

2021 yılında TİHV’e 56 çocuk başvururken 30’u Türkiye’de, beşi ise yurtdışında işkence gördüğünü kaydetti.