CIA’in özellikle Irak ve Guantanamo’da uyguladığı işkencelerin ortaya çıkmasının ardından bu kez Britanyalı askerlerin Irak’ta sivillere uyguladığı hukuksuzluklar gözler önüne seriliyor

İşkencede de ortaklar!

ABD Senatosunu’nun yayınladığı ‘CIA işkenceleri’ raporunun ardından Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) de Britanyalı askerlerin, Irak’ın işgali sırasında uyguladığı hukuksuzluğu gözler önüne serecek. Çarşamba günü yayımlanması beklenen raporda, 13 yaşından 101 yaşına kadar Iraklıların ifadeleri yer alıyor. İnsan hakları aktivistleri ve avukatların ICC’ye sunduğu raporun ardından geniş çaplı bir soruşturmanın açılması bekleniyor. Özellikle 2004’te Britanyalı askerlerin Iraklı sivillere uyguladığı şiddete dikkat çekilirken raporda yapılan işkencelerin eleştirileri de yer alacak. Rapor sadece işkenceci askerleri değil, Britanyalı üst düzey yetkilileri de ilgilendiriyor. Zira ‘bilgileri dahilinde’ yapıldığına inanılan işkenceler başta Britanya Başbakanı David Cameron olmak üzere üst düzey yetkilileri endişelendiriyor. İlerleyen günlerde Cameron’a büyük baskılar yapılması ve işkencelerle ilgili ne bildiğini açıklaması bekleniyor.

YANLIŞ ZAMAN YANLIŞ YER

Rapor 2003’ten 2008’e kadar olan 5 yıllık süreci kapsarken işkence mağdurlarının bazıları yanlış zamanda yanlış yerde olduklarını söylüyor. Kimileri sadece birkaç saat tutsak alınırken kimileri ise aylarda tutsak kalarak işkencelere maruz kaldığını anlatıyor. Iraklı sivillerin ifadelerinde kendilerine elektroşok uygulandığı, uyumalarına izin verilmediği ve acı verici pozisyonlarda saatlerce ‘zorla’ kaldıkları yer alıyor. Genel anlamda ise CIA’in uyguladığı bütün işkence yöntemlerinin Britanyalı askerler tarafından da tekrar edildiği açıkça belirtiliyor. 5 yıllık bir süreçte 70’ten fazla vakanın olduğu raporda ayrıca askerlerin esirlere cinsel istismarda bulundukları ve bazı tutsaklara tecavüz ettikleri kaydediliyor.

İNTİHAR SEBEBİ!

Bu davalardan birinde sistematik olarak dövülen ve elektroşok verilen eski bir hükümet çalışanının, serbest kalmasının üzerinden bir yıl geçmeden intihar ettiği belirtiliyor. Ciddi psikolojik sorunlara yol açan işkence örnekleri sadece hapishanelerde değil, baskın yapılan evlerde de gerçekleşiyor. Bir başka olayda evi basılan 60 yaşındaki bir itfaiyecinin eşi ve kızları yumruklanıyor, tokatlanıyor ve silah dipçikleriyle ‘şuuru’ kaybolana kadar dövülüyor. Avukatların iddialarına göre bu işkenceler dönemin hükümeti tarafından da biliniyor. Çarşamba yayımlanacak raporun ardından konuyla ilgili birçok tartışmanın yaşanması bekleniyor.