İşkencede zaman aşımına Lahey 'dur' dedi

Turap Tercan / Rotterdam

Fotoğraf: Hollanda Ulusal Arşivi

Lahey Temyiz Mahkemesi, Hollanda'nın Endonezya’da uyguladığı işkence ve infazlar için zaman aşımının olamayacağına karar verdi.

Üç asır boyunca Hollandanın sömürgesi olarak kalan Endonezya halklarının 1947’de başlattığı bağımsızlık mücadelesinde yüzbinlerce insan Hollandalılar tarafından öldürülmüş ve işkenceye maruz bırakılmıştı.

Hollanda sömürgesi olan Endonezya halklarının 1945’de başlatmış olduğu bağımsızlık mücadelesi sırasında infaz edilen ve işkence gören direnişçilerin yakınları, yıllar sonra konuyu yargı gündemine taşıdı ve tazminat davası açtı. Ancak Hollanda Devleti, iddiaların zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulundu.

Lahey Temyiz Mahkemesi, Hollanda askerlerinin bugünkü Endonezya topraklarını içeren, Hollanda Doğu Hint Adaları'nda gerçekleştirdiği işkence ve infazlar için zaman aşımı uygulanamayacağına karar verdi.

Lahey Temyiz Mahkemesi'nin verdiği bu kararın ardından, kurban yakınlarının açtığı tazminat davalarının görülmesine devam edilecek. Hollanda askerleri tarafından idam edilen 5 Endonezyalı direnişçinin çocuğu olup olmadığı belirlenecek.

Dava sonunda, Hollanda Devleti sorumlu bulunursa, direnişçilerin yaşayan varislerine tazminat ödenecek.