İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul'da sulardan gelen koku şikayetlere ilişkin sadece 'suyu kullanabilirsiniz' açıklamasını yaptı. İSKİ, yapılan su analizlerinin hangi bilimsel verilere yaslandığı açıklanmadı

İSKİ 'kokulu su' analizi raporlarını paylaşmadı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), İstanbul'da sulardan gelen koku şikayeti gelen bölgelerde Türk standartları ve uluslararası standartlar çerçevesinde yapılan analiz ve incelemeler neticesinde suyun kullanılabilirliğine engel herhangi bir veriye rastlanılmadığını bildirdi. Fakat yapılan açıklamada yapılan su analizlerinin hangi bilimsel verilere yaslandığı açıklanmadı. Kokan su hakkında herhangi bir rapor da basın mensuplarıyla paylaşılmadı.

'SU KESİNTİSİ YAŞANMAYACAK' DENMİŞTİ
Yapılan açıklama "İdaremiz İstanbul halkına düzenli ve kaliteli su temin edebilmek için kesintisiz olarak çalışmaktadır. Bu çalışmalar neticesinde ilave kaynaklar ve ilave arıtma sistemleri devreye alınmaktadır. İstanbul halkına 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren arz edilen su miktarı günlük ortalama 2,5 milyon m3 civarında iken, 2014 yılı Temmuz ayında arz edilen su miktarı günlük 3 milyon m3‘e ulaşmıştır." ifadeleri kullanıldı. İstanbul'da ise aynı gün içinde 11 ilçede, aynı saatlerde su kesintileri yaşandı. Kesintilerin bir kısmı için "şebeke hattı arızası" ifadesi kullanılırken bir kısmı ise "basınç düşüklüğü" dendi. 

ANALİZ RAPORLARI PAYLAŞILMADI
İSKİ açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi. "Su kalitesi sürekli olarak izlenmeye devam edilmekte; ulusal ve uluslararası standartlara uygun olmayan su şehre verilmemektedir. Koku şikayeti gelen bölgelerde Türk Standartları ve uluslararası standartlar çerçevesinde yapılan analiz ve incelemeler neticesinde suyun kullanılabilirliğine engel olacak herhangi bir veriye rastlanmamıştır. Sıcaklıkların mevsim normallerin üzerinde seyretmesi, göllerdeki su seviyesinin düşmesi ve yosunlaşma sebebiyle su kalitesinin estetik parametrelerinde (koku) yaşanabilen değişimin suyun kullanımı açısından herhangi bir olumsuz duruma sebebiyet vermesi söz konusu değildir." İSKİ cumartesi günü internet sitesinden yaptığı açıklamada sudaki kokunun sebebini suyun azlığından kaynaklı yosunlaşma olarak belirtmişti. İstediğimiz su analiz raporları  ise henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Barajlardaki bugünlük su oranı ise 20,92 seviyesinde.

İSKİ'nin web sitesinde yer alan verilere göre İstanbul'un su seviyesi 'kritik eşik' olan yüzde 20'ye kadar düştü.

SAKARYA'DAN TAKVİYE YAPILDI
İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı gün itirabiyle yüzde 20,92 seviyesinde. Öte yandan bu oran yoğun kuraklığın yaşandığı 2008 yılındaki su verilerinden yüzde 9 oranında daha düşük. Kuraklığın yaşandığın 2008 yılında barajlardaki su seviyesi yüzde 30,19 seviyesindeydi. İSKİ'nin (İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi) Cuma günü yaptığı açıklamada "İstanbul’da mevcut su kaynaklarımızın bugün itibariyle doluluk oranı %21.68 dir. Bu rakam toplamda 188 milyon 290 bin m3 suya tekabül etmektedir. Aktif hacim dediğimiz  bu su miktarına ilaveten, su kaynaklarımızda ‘0’ kotunun altında ölü hacimde toplam 100 milyon m3’e yakın kullanılabilir su bulunmaktadır. Su toplama hacmi olan kaynaklarımızın dışında su kuyuları, Melen, Istrancalar ve Yeşilçay Regülatörleri’nden de su alınmaktadır." dedi. Ayrıca çevresindeki sanayi kuruluşları sebebiyle ağır metaller içerebileceği iddia edilen Sakarya'dan da su getirildiğini açıkladı.