IŞİD militanı ‘Cihatçı John’ Britanya Başbakanı David Cameron’ı ABD ile işbirliği yapmaktan dolayı suçladı ve 44 yaşındaki rehineyi infaz etti

İskoç rehineye de acımadı

Amerika Birleşik Devletleri, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelede birçok ülkeyle koalisyon yapadursun cihatçı örgüt vahşet saçmaya devam ediyor. İki ABD’li gazeteciyi kafalarını keserek öldüren ve bunları yayınladıkları videolarla dünyaya duyuran IŞİD, bu kez 44 yaşındaki yardım gönüllüsü David Haines’a acımadı. ‘Cihatçı John’ olarak bilinen militan yine kameralar önüne çıkan isim oldu. Britanya Başbakanı David Cameron’a seslenen ve İngiliz aksanıyla konuşan IŞİD militanı, “Bu İngiliz vatandaşı senin Kürt peşmergeleri silahlandırmanın bedelini ödemek zorunda. İroniktir; bu İngiliz vatandaşı o silah yardımını bölgeye getirenlerden biri. ABD ile girdiğin şeytani koalisyonun yaptığı hava saldırıları sadece sonunu hızlandıracak. ABD’ye destek vermeye devam etmen seni ve halkını kanlı ve kazanılmayacak bir savaşa sürükleyecek” ifadelerini kullandı. Geçen sene Suriye’ye insani yardım malzemesi götürürken kaçırılan İskoç David Haines ise infazından önce şunları söyledi: “Benim adım David Cawthorne Haines. İnfazımın sorumlusunun David Cameron olduğunu açıklamak istiyorum. Tıpkı selefin Tony Blair gibi ABD ile birlikte IŞİD’e karşı bir koalisyonda gönüllü olarak yer aldın. İngiliz Başbakanlarının Amerikalılara ‘Hayır’ diyememe eğilimini sen de gösterdin. Parlamentomuzun bencilce kararlarının bedelini ne yazık ki İngiliz halkı ödeyecek.” Videonun sonunda ‘cihatçı John’ Britanya’nın ABD’nin liderliğindeki koalisyonda yer almaya devam etmesi halinde IŞİD’in elindeki bir diğer Britanyalı Alan Henning’i de öldürmekle tehdit etti.

CAMERON: ŞEYTANİ BİR EYLEM
Britanya Başbakanı David Cameron, videonun yayınlanmasının ardından acil bir toplantı kararı aldı. Hükümetin acil durum komitelerini toplantıya çağıran Cameron, IŞİD’in David Haines’ı infaz ettiği görüntüleri değerlendirecek. Britanya Başbakanı, toplantı öncesinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Haines’ın infazını ‘tam anlamıyla şeytani bir eylem’ şeklinde yorumlarken “Bu olay masum bir yardım görevlisine yapılan aşağılık ve korkunç bir cinayettir. Yapılan saf kötülüğün bir eylemidir. Kalbim bu sıkıntılı süreçte olağanüstü cesaret ve metanet gösteren Haines ailesiyle birlikte. Katilleri yakalamak için elimizden geleni yapacağız ve ne kadar sürerse sürsün adalet karşısında çıkarılmalarını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

OBAMA DA KINADI
ABD Başkanı Barack Obama da Haines’i başını keserek öldürdüğü iddiasının ardından “David Haines’in IŞİD tarafından barbarca öldürülmesini kınıyoruz” açıklamasını yaptı. Obama, ABD’nin bu tür zalimce saldırıları işleyenleri adalet önüne getirmek, bölgede, dünyada ve ülkelerindeki halklara yönelik tehditleri ve saldırıları azaltmak için Birleşik Krallık, bölge ve dünyadaki çeşitli ülkelerden oluşacak geniş bir koalisyonla birlikte çalışacaklarını ifade etti.

***

Endonezya’da 4 Türkiyeli gözaltında

Endonezya’da Sulawesi adasının Poso bölgesinde bir aracı takip eden polis, cihatçı IŞİD’le bağlantılı oldukları öne sürülen dört Türkiyeli ve üç Endonezyalıyı gözaltına aldı. AFP’nin haberine göre, polis sözcüsü Ronny Sompie, tutuklanan Endonezyalılardan ikisinin, “uluslararası bir terör grubundan olduğuna inanılan” Türkiyelileri Güney Sulawesi’deki Makassar havalimanından aldığını söyledi. Sompie, “Dört yabancı yakalanmadan önce, dağlara kaçmayı başardı” dedi. Associated Press ise polisin Türkiyeli şüphelilerin yerini, Endonezya’nın en çok aranan şüphelisi Ebu Vardah Santoso’yu yakalamak için yaptığı başka bir baskında tutukladığı üç Endonezyalıdan edindiği bilgi doğrultusunda bulduğunu bildirdi. Haberde, tutuklananların üzerinden IŞİD’le ilgili sembol ve belgeler çıktığı belirtildi.

***

Koalisyon Bakanları Paris’te toplanıyor

Fransa’nın başkenti Paris’te bugün 30 ülkenin Dışişleri Bakanları’nın katılacağı “Irak’ta barış ve güvenlik” adı altında bir konferans düzenlenecek. Uluslararası konferansta IŞİD’e karşı küresel mücadele planı masaya yatırılacak. Konferansa Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da iştirak edecek. Konferansta, IŞİD’in mali kaynaklarının kurutulması, sınır güvenliği ve Irak’ta IŞİD saldırıları yüzünden yerlerinden olanlara yapılacak insani yardım da gündeme gelecek. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, cuma günü Irak’a yaptığı ziyaret sırasında, ‘’Konferansın amacının Irak’ın bütünlüğünün sağlanması için IŞİD ile mücadeleye yönelik ülkelerin vereceği destek ve yardımın koordine edilmesi olduğunu’’ söylemişti.

***

Avustralya bölgeye 600 asker gönderiyor

Avustralya, IŞİD’e karşı yapılacak uluslararası operasyona katkıda bulunmak üzere 600 kişilik askeri personeli Ortadoğu’ya göndereceğini açıkladı. Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Amerika Birleşik Devletleri tarafından Avustralya’ya özel olarak askeri harekata katkıda bulunması için teklif geldiğini, ilk aşamada Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) 200 askeri personelin gönderileceğini söyledi. Abbott , 200 askeri personelin içine gerektiğinde Irak silahlı kuvvetlerine ve peşmerge güçlerine askeri danışmalık yapacak özel askeri personelinde dahil olduğunu belirtti. BAE’ye gönderilecek 200 askeri personeli, 400 hava kuvvetleri personeli, 8 süper hornet savaş uçağı, 1 erken uyarı uçağı, 1 havada yakıt ikmal uçağı takip edeceği açıklandı.