Ankara’da soğuk kışa rağmen yurttaşlar, İŞKUR kapısında kuyruğa giriyor. KPSS'den 86 almasına rağmen ataması yapılmayan Ahmet K., da iki yıldır işsiz olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "İş bulamazsam memlekete döneceğim."

İŞKUR kapısı hep dolu

Nisa KÜÇÜK

Ülkenin en yakıcı sorunlarının başında gelen ve kronikleşen işsizlik ekonomik krizin boyutlarını gözler önüne seriyor. Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) aralık ayı verilerine göre ülkede kayıtlı 3 milyon 171 bin işsiz var. Bunların yüzde 33’ü de 15-24 yaş arası gençler. İş bulabilme umuduyla hemen hemen her gün İŞKUR önüne giden yurttaşlar, uzun kuyruklarda bekliyor. Ankara Kızılay’da bulunan İŞKUR önünde kar yağışına rağmen bekleyen yurttaşlar, yaşadıklarını BirGün’e anlattı.


Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden iki yıl önce mezun olduğunu söyleyen Ahmet K, öğrenci evinde kaldığını aktardı. Tarih bölümünü bitirdiğini kaydeden Ahmet K, “KPSS’ye girdim 86 puanla atamam yapılmadı” dedi ve ekledi: “Artık kendi bölümümde de iş aramıyorum. Şu an bir öğrenci evinde kalıyorum, giderlerimi karşılamakta zorluk çekiyorum. Ailemden de para istemekten çekiniyorum artık. Birkaç ay daha iş bulamazsam ailemin yanına döneceğim” ifadelerini kullandı.

İŞKUR’DA İŞ YOKMUŞ

Geçimini evlerde temizlik yaparak karşılayan Ayşe Gül, pandemide işsiz kaldığını kaydetti. Gül, “İş bulabilmek için İŞKUR’a geldim ancak iş yokmuş. Ev emekçilerine destek sağlanmalı. Salgın döneminde insanlar tedirgin olduğu için işsiz kaldık” dedi.

Yıllardır işsiz olduğunu söyleyen Telli Baygül de evlere temizliğe gittiğini ancak pandemide işsiz kaldığını söyledi. Baygül, “Daha önce evlere temizlik yapmaya gidiyordum. Günlük 50 TL’ye çalışıyordum. İşler azaldı değil artık hiç yok” diye konuştu.


Güvenceli bir iş aradığını belirten Baygül, şunları kaydetti: “Temizlik riskli bir iş olsa da mecburen yine gideceğim. Sigorta yok, güvence yok. Kimin evine gittin? Nasıl insanlar? Başına bir şey gelme ihtimali var. Taciz olaylarını geçtim cam silerken düşme, yaralanma ihtimalin var. Aldığım para günübirlik, sürekli değil. İnsanlar kendi evlerini kendi temizler oldu” ifadelerini kullandı.

Pide ustası olan Şevket Başutçu da iş arıyor. Pandemiden çok kısa bir süre önce bir arkadaşıyla kafe açtığını kaydeden Başutçu, “Kafeyi açtık 15 gün sonra salgın başladı, kafeler kapandı. Bir buçuk yıl zar zor ayakta tuttuk. Tedbirlerle birlikte doğru düzgün iş de olmadı, biz de kafeyi devrettik” dedi. Üç çocuğunun olduğunu belirten Başutçu, yeni zamlarla geçinmenin daha da zorlaştığının altını çizdi.