İŞKUR sendika düşmanlığına soyundu

EMEK SERVİSİ

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Termokar Isıtma Soğutma ve Klima Sistemleri fabrikasında Birleşik Metal-İş’te örgütlendiği için ücretsiz izne çıkarılan işçiler fabrika önünce direnişe başladı. İşçiler işe iade edilen kadar mücadele edeceklerini belirtti. Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek “Her türlü hukuksuzluk yaşanıyor. Ücretsiz izinde arkadaşlarımız olmasına rağmen yeni işçi alımı yapılıyor. Sendikasızlaştırmak için ellerinden geleni yapıyorlar.” dedi.

Termokar fabrikasında 2018 yılında başlayan sendikal mücadele devam ediyor. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlendiği fabrikada, sendika Çalışma Bakanlığı’nda çoğunluk belgesi alsa da işveren itirazı sonucu devam eden davalar nedeniyle sendika hâlâ yetki sahibi olamadı. Salgını fırsat bilen patron ise sendikalı işçileri ücretsiz izine çıkardı. 40’a yakın işçi işe iade için direniş başlattı. İşçilerin büyük çoğunluğu işe geri döndü ancak 6 işçi hâlâ ücretsiz izinde. İşçiler dün fabrika önünde direniş çadırı kurdu.

Birleşik Metal-İş İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek “Arkadaşlarımız 6-9 aylık bir süredir ücretsiz izindeler. Bizim arkadaşlarımız ücretsiz izinde ama işveren yabancı uyruklu yeni işçi alımı yapıyor. Afgan ya da Suriyeli işçileri işe alıyor” diye konuştu.

İş yerinde ücretsiz izin uygulamasına gidilmesine rağmen İŞKU’un işe alım için işçi yönlendirdiğini aktaran Çeltek şunları söyledi: “Ücretsiz izin zarar eden iş yerlerinde olur. İŞKUR’un bu tutumu bile sendika düşmanlığının bir göstergesi. Gerekli şikayetlerde bulunduk. Davalarımızı açtık. Ancak hukuk ne yazık ki ağır ilerliyor. Ancak biz sendikadan vazgeçmeyeceğiz. Ne gerekiyorsa onu yapacağız.”