Assos Antik Kenti’nde geçen yıllarda meydana gelen heyelan nedeniyle başlatılan kaya ıslah çalışmaları doğa katliamına dönüştü. Hafriyatla tarihi kentin tahrip edildiği görüntüler büyük tepkiye yol açtı.

Islah değil katliam

HABER MERKEZİ

Çanakkale’nin Ayvancık ilçesinde bulunan Assos Antik Kenti'nde geçen yıllarda bazı tesislerin çatısına ve yola kayaların düşmesinin ardından başlatılan ıslah projesi katliam projesine dönüştü. Antik Kentte devasa bir hafriyat ile doğal ve tarihi sit alanlarının tahrip edildiği görüntüler büyük tepki çekti.

Assos Antik Kenti’nde geçtiğimiz yıllarda meydana gelen heyelan nedeniyle AFAD tarafından bölgede inceleme yapılarak bir rapor hazırlandı. Kentin yamaçlarında bulunan kayaların risk oluşturduğu belirtilen raporun ardından Çanakkale Valiliği Assos'taki tesislerin 500 gün kapatılması kararı vererek kayaların güvenli hale getirilmesi ile ilgili hazırlanan projenin ihale sürecini mart ayında başlattı. Islah çalışmasına ilişkin ihaleyi kazanan firmanın iş makinalarıyla başlattığı kaya ıslahı çalışması yankı uyandırdı. Assos Antik Kenti yamaçlarında yer alan kayaların ve bitki örtüsünün yok edildiği görüldü. Sosyal medyada çalışmaların yürütüldüğü kayalık alandaki görüntüleri paylaşan yurttaşlar "Proje bir kaya ıslah çalışmasının çok ötesine geçti. Devasa bir hafriyat ile doğal ve tarihi sit alanları tahrip edilmiş durumda” dedi.

KazDağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, "Assos Antik Kenti artık eski Assos değil. Islah değil, katliam” diyerek projenin bir an önce durdurulması çağrısında bulundu. Dernek sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulundu:

“İhale kapsamında yapılan iş ortada. Islah mı, katliam mı? Projeyi uygun bulan Koruma Kurulu bu duruma onay veriyor mu? Assos'un daha fazla katledilmemesi ve hasarın önlenmesi için Çanakkale Valiliği'ni ve Ayvacık Kaymakamlığı'nı ve Koruma Kurulunu bir an önce inşaatı durdurmaya ve projeyi ve yapılan işi incelemeye davet ediyoruz.”