İslam İşbirliği Teşkilatı, koronavirüsle mücadelede “küresel işbirliği, şeffaflık ve bilime” işaret etti

İslam İşbirliği Teşkilatı, koronavirüsle mücadelede “küresel işbirliği, şeffaflık ve bilime” işaret etti; teşkilat üyesi ülkelere IMF ve Dünya Bankası'ndan yardım çağrısında bulunmaya karar verdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İcra Komitesi toplantısı, koronavirüs salgınının etkileri gündemiyle gerçekleştirildi. Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıya üye devletlerin Dışişleri Bakanları katıldı. Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katıldığı toplantının sonuç bildirisi, 25 madde halinde İngilizce, Fransızca ve Arapça olarak teşkilatın resmi sitesinde yayınlandı.

Türkiye Cumhuriyetinin çağrısıyla gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda, salgının insan sağlığına etkilerinin yanı sıra toplumsal ve ekonomik etkileri değerlendirildi ve dünyayı “etkileyen bu ortak tehdide karşı birleşik bir cephe” oluşturma vurgusu yapıldı.
Salgınla mücadelede dini lider ve kanaat önderlerinin rolünün yanı sıra, şeffaflık ve bilim vurgulandı.

Toplantıda; koronavirüs salgınını baskılamak için “dini liderler, cemaat önderleri, din adamları ve toplumunun önde gelen figürlerinin kişisel hijyen, güvenlik uygulamaları ve uygun sosyal davranışlar hakkında farkındalık yaratmada” rolüne değinildi. Üye devletlerin ve din adamlarının salgını sonlandırmak ve hayat kurtarmak için “geçici olarak cami ve ibadet yeri kapatma” dahil hayata geçirdikleri uygulamaların memnuniyetle karşılandığı belirtildi. Aynı bağlamda Suudi Arabistan Krallığının Umre ve Kabe ziyaretlerini zamanında askıya almasının önemi de vurgulandı. Olağanüstü toplantıda salgınla mücadele için dini alanda atılacak adımların yanı sıra, pandemiyi kontrol altına almak için “dayanışma ruhuyla; şeffaf, güçlü, koordineli, geniş-çaplı, bilimin yönlendirdiği küresel bir adıma olan ihtiyaç” dile getirildi.

IMF VE DÜNYA BANKASI'NA YARDIM ÇAĞRISI YAPILMASI KARARLAŞTIRILDI

Ekonomik adımların da görüşüldüğü toplantıda, koronavirüsle mücadele etmek için 2 milyar dolarlık destek programını hayata geçiren İslam Kalkınma Bankası'nın attığı adımların memnuniyetle karşılandığı bildirildi. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının çağrısıyla düzenlendiği belirtilen bu toplantının sonuç bildirisinde, özellikle Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası mali kurumların gerekli adımları atması yönünde çağrı yapılması kararlaştırıldı. Bu destek çağrısının, gelişmekte olan ülkelere yönelik borç yükü rahatlatma ve Covid-19'un etkileriyle savaşan İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerine yönelik mali yardım, temel destek, kalkınma kredisi ve borçların yeniden yapılandırılması yönünde destekleri kapsadığı ifade edildi.

Toplantıda aynı zamanda küresel salgınla mücadelede uluslararası işbirliği ve eşgüdümü güçlendirme açısından Birleşmiş Milletlerin oynadığı rolün merkezi önemine vurgu yapılarak, BM’nin 75. Genel Kurulunda salgının kontrol altına alınması amacıyla atılacak adımları araştırmak ve saptamak için olağanüstü bir oturum düzenleme çağrısı yapılmasına karar verildi.