Covid-19 pandemisi ile birlikte getirilen 01.00’den sonra uygulanan müzik yasağının kaldırılması gerektiğini söyleyen işletmeciler, "Yasaktan herkes zarar görüyor" dedi.

İşletmecilerden tepki: Merdiven altı eğlence

İzmir'de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki kafe bar işletmecileri, gece 01.00’den sonra uygulanan müzik yasağına tepki gösterdi. Yasak nedeniyle işlerinin düştüğünden dert yanan işletmeciler, "İnsanlar eğlence olayını evlere parti şeklinde taşımaya başladılar. Otellerde ne oluyor onu bilemiyoruz. Gece 12.00-01.00'den sonra merdiven altı tabir ettiğimiz eğlence yerlerine gidiyor. Bizim gibi bu işe emek veren insanların yerinde değil de daha çok gizli saklı yerlerde eğleniyorlar" dedi.

Pandemi döneminde gece 00.00'den sonrası için getirilen, daha sonra ise 01.00'e kadar uzatılan müzik yasağı işletmecilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. İzmir'de eğlence sektörünün merkezlerinden Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde kafe, bar ve restoran işletmecileri yasak nedeniyle insanların gece 01.00'den sonra merdiven altı eğlence yerlerine gittiğini öne sürdü. İşletmeciler, yasağın kaldırılması ve müziğin ruhsatta belirtilen saate kadar uzatılması için hükümete çağrı yaptı.

İzmir Gastronomi Yeme İçme Eğlence Yerleri Derneği Başkanı Hami Torcu, yasağın yalnızca İzmir'i değil ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini vurguladı.

‘HERKES ZARAR GÖRÜYOR’

Torcu, pandemi ile ilgili yasakların hemen hemen tüm ülkede bittiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Pandemi ile ilgili yasaklar, hemen hemen tüm ülkede bitti. Bir tek hastanede maske zorunluluğu ve gece 1.00'de müziğin bitmesi kaldı. Bu turizmden gelir beklediğimiz dönemde çok yanlış bir olay. İnsanlar eğlence olayını evlerde parti şekline taşımaya başladılar. Otellerde ne oluyor onu bilemiyoruz. Sadece müzisyen ve işletmeciler değil, taksicisinden esnafına kadar herkes bu işin zararını görüyor. Gürültü yönetmeliğindeki şartlara uyalım ve ruhsat saatleri içerisinde müzik yapalım istiyoruz."

İzmir'de 9 yıldır işletmecilik yapan Levent Kalındamar, müzik yasağı nedeniyle mekanların erken kapandığını söyledi. Kalındamar, "Bizim işlerin merkezinde müzik var. Müziği durdurduğumuz zaman işletmeler boşalıyor. Rahatsız olan insanlar belli. Bizi kutuplaştırmasınlar" dedi. Alper Gökçen de şunları kaydetti:

"Geçmişte insanlar daha rahat ve özgürce eğlenebiliyordu. Şimdi artık o rahatlığın ve özgürlüğün ellerinden alındığını hissediyorlar. İnsanlar yasak olan yerlerde eğleniyorlar. Bizim gibi bu işe emek veren insanların yerinde değil daha çok gizli saklı yerlerde eğleniyorlar. Kendi evlerinde ve gizli saklı yerlerde olabiliyor. Vergimizi veriyoruz, ciddi personel çalıştırıyoruz. Saatlerin kısaltılmasıyla personel sayısı azaldı. Sektörde iş gücü de azalıyor. "

SÜRELER UZATILMALI

Alsancak'ta 15 yıldır işletmecilik yapan Kemal Özçakar ise "Mücadele etmeye devam ediyoruz. Saat 01.00'de müzik yasağını kabul edemiyorum. Bu hem işletmeciler hem de müzisyen arkadaşlar açısından ciddi bir problem. Gürültü yönetmeliğine sadakat sağlanarak sürenin uzatılması gerekiyor" diye konuştu.

ANKA