Pandemi sürecinde işçilerin büyük ihtiyaç duyduğu işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının göreve başlama tarihi 2023 yılına erteleniyor. Muhalefet, salgına karşın dördüncü kez gündeme gelen bu kararın kabul edilemez olduğunu bildirerek, teklifin yasalaşmasına karşı çıkacaklarını açıkladı

İşletmelere yine işyeri hekimi yok

Hüseyin Şimşek

AKP milletvekillerince, “Normalleşme süreci ile birlikte ekonomik aktivitenin daha da hareketlenmesi" gerekçesiyle TBMM Başkanlığı'na sunulan 10 maddelik torba kanun teklifi bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Teklifte, ekonomik düzenlemelerin yanısıra pandemi sürecinde işçi sağlığı için daha da büyük önem kazanan işyeri hekimlerinin ve iş güvenliği uzmanlarının göreve başlaması tarihinin üç yıl daha ertelenmesi yer alıyor.

TBMM tatile girmeden yasalaşması beklenen torba teklifle Cumhurbaşkanı'na kısa çalışma ödeneğini 31 Aralık tarihine kadar uzatma yetkisinin verilmesinin yanı sıra İş Kanunu’na 16 Nisan'da eklenen ve kamuoyunda “işten çıkarma yasağı” olarak bilinen düzenlemenin kapsamı da daraltılıyor.

Teklifte, pandemi sürecinde hastanelere gidemeyen işçilerin haftada bir de olsa muayene olma olanağını engelleyici hükümler yer aldı. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çalışan sayısı 50’den az olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesine ilişkin hükmün yürürlük tarihi 3 yıl süreyle erteleniyor. Teklife göre, daha önce üç kez ertelenen bu karar yeni bir erteleme olmazsa 2023'te uygulamaya başlanacak.

FACİAYA ZEMİN HAZIRLANMASI DEMEKTİR

AKP'nin işçilerin doktor hakkını üç yıl erteleme hazırlığına tepki gösteren, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, “Sakarya’daki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamadan beş gün önce iş güvenliği uzmanın istifa ettiğini de unutmamalıyız" diyerek şunları söyledi:
"Mevcut sisteme göre işyeri hekimi ile iş güvenliği uzmanının ücretini patron ödüyor ve bu nedenle de iş güvenliği uzmanları mutlaka bir şekilde patronların baskısı altında kalıyor. İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının göreve başlama tarihi 2023 yılına ertelenmesi ise çok büyük riskler doğuracaktır. Bunun ertelenmesi demek faciaya zemin hazırlanması demektir."

GERÇEK YÜZLERİ BU

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve HDP Milletvekili Necdet İpekyüz de teklifi "kabul edilemez" buldu. Ekonomik tercihlerin siyasi partilerin kimden yana olduğunu görmek için yeterli olduğunu dile getiren İpekyüz, "İktidarın algı operasyonları, nefreti, kini artarken son dönemde çıkardıkları tüm yasalarda tercihi sermaye ve işverenden yana kullandılar" dedi.

Pandemi ile binlerce insanın hastalıkla baş başa kaldığına dikkati çeken İpekyüz, "Belirli bölgelerde hastalık pik yapmışken işçi sağlığı ve güvenliği hala önemsenmiyor. İş yeri hekimleri uygulamasını ilk getirdiklerinde 'Avrupa'ya uyum için' diyorlardı. Ama her fırsatını bulduklarında ertelediler. Şimdi anormal bir erteleme ile daha karşı karşıyayız. Komisyonda da TBMM Genel Kurulu'nda da bu itirazlarımızı sıralayacağız" ifadelerini kullandı.