Kadınların iş hayatına katılımı ve teşviklerden yararlanma durumunun ele alındığı TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu toplantısında “Türkiye’deki işletmelerin yüzde 60’ı beş yıl içinde kapanıyor. Ama girişimcilik desteği alanlarda bu oran yüzde 20 civarında" denildi.

İşletmelerin yüzde 60’ı beş yıl dayanamıyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Kadın İstihdamının Artırılması, Kadın Girişimciliğinin, Kooperatifçiliğinin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Kapsamında Mevcut Sorunların Tespiti ve Çözüm Önerilerinin Belirlenmesi Alt Komisyonu, işsizlik gündemi ile toplandı. Kadınların iş hayatına katılımı ve teşviklerden yararlanma durumunun ele alındığı toplantıda, işletmelerin içerisinde bulunduğu kötü durum gündeme geldi.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Oğuz Kaan Güldoğan ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Recep Ali Erdoğan, milletvekillerine kadın istihdamındaki son durumu anlattı. Desteklerden yararlanan kadın işletmecilerin oranlarının her geçen gün yükseldiğini ifade eden Erdoğan, tüm desteklere rağmen kapanan işletmelere dikkati çekti. Devlet yardımlarının işletmeleri ayakta tutmak için yeterli olmadığını ifade eden KOSGEB Başkan Yardımcısı Recep Ali Erdoğan, yurt içerisindeki işletmelerin kısa ömürlü olduğunu vurguladı. Muhalefet milletvekillerinin “işletmelere devlet desteği” sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Türkiye’deki işletmelerin yüzde 60’ı beş yıl içinde kapanıyor. Ama girişimcilik desteği alanlarda bu oran yüzde 20 civarında. O noktada olumlu bir veri var elimizde” dedi.

DESTEK YETMİYOR

İşletmelerin ayakta kalabilmeleri için tek başına destek ödemelerinin yeterli olmadığını kaydeden KOSGEB Başkan Yardımcısı Erdoğan, “Tabii, teşvikler, destekler çok önemli, bu kişilerin motivasyonu açısından çok önemli, girişimcilerin motivasyonu açısından çok önemli. İnanın, en azından şunu diyor girişimci, ‘Ya, devletim yanımda, bana bir teşvik verdi.’ O destek bile çok önemli. Ama tabii, sadece destekle hani sıfırı beş yapamıyorsunuz. Destekle 2’yi 3, 4 yapmak mümkün” diye konuştu.