İsmail Tarman velileri: Kararlara uyun, okulumuzu verin
Açıklamanın ardından okula İsmail Tarman Ortaokulu tabelası asıldı. (Fotoğraf: BirGün)

Asena TUNCA

İstanbul Beşiktaş Konaklar Mahallesi’ndeki İsmail Tarman Ortaokulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürülme işlemini mahkemece iptal edilse de karar halen uygulanmıyor. “6 yıldır mücadele ediyoruz” diyen mahalleli ve veliler, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla okulun önünde toplandı. Basın açıklaması düzenleyen mahalleli ve veliler “İsmail Tarman Ortaokulu öğretime açılmak zorunda. İsmail Tarman Ortaokulu’nun kapatılma işlemi 4 mahkeme kararıyla iptal edildi. Mahkemeler, iptal kararı gerekçelerinde kapatmaya yönelik işlemin tamamen usulsüz olduğunu tespit etti. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), hukuk kurallarının değil keyfiliğin hâkim olmasına yol açıyor” dedi.

İsmail Tarman Ortaokulu tabelasının taşındığı açıklamaya; Konaklar Mahallesi’nden yurttaşlar, veliler, SOL Parti İstanbul il Başkanı Deniz Demirdöğen, CHP Beşiktaş Başkan Yardımcısı Yasemin Saçaklı, HDP İstanbul İl Başkanı İlknur Birol destek verdi.

Açıklamada söze başlayan Avukat Arzu Sun Becerik “6 yıldır kimseye sormadan gizli kapılar arkasında yapılan usulsüz bir imam hatibe dönüştürme işleminin iptali için mücadele ediyoruz. Aslında iptalini kazandık. Uygulama konusunda MEB’le mücadele halindeyiz. MEB’in son zamanlardaki işlemleri hukuka aykırı ve keyfidir. Mahkeme kararlarını uygulamıyorlar. Bürokratları usulsüz başka kararlar veriyor” diye konuştu.

Becerik’in ardından konuşan bir veli ise “İmam-Hatip Okulları konusuna hassasiyet yüklenmeye çalışılmaktadır. Böylece var olan aykırılıklar örtülmek, perdelenmek istenmektedir. İmam Hatip Okulları tartışmalarının verdiği asıl rahatsızlık ise bu hukuka, kamu yararına aykırı uygulamalar, dönüştürmelerdeki usulsüzlüklerin ortaya dökülmesidir” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından söz alan SOL Parti İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen, “20 yıldır her alanda yıkım gerçekleştiren siyasal iktidar, nitelikli devlet okullarının içini boşaltarak ve bu okulları dönüştürerek öğrencileri özel okullara ve imam hatiplere mecbur etti. Eğer hukuk tanımaz bir iktidar varsa o rejimi tarihin çöp sepetine gönderme zamanıdır. Biz bu memleketi kazanacağız, buraya İsmail Tarman Ortaokulu tabelasını da asacağız” diye konuştu.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol ise, “İsmail Tarman Ortaokulu velileri ve mahallelileri tüm Türkiye’de eğitim hakkına çocuklarımızın geleceği için sıkı sıkıya sarılmanın başkalarına bırakılmayacak kadar önemli olduğunu gösteren bir yurttaş ödevi verdi. Bilimsel, eşit, laik, parasız ve anadilde eğitim için mücadele sürecek” dedi.