CHP'li Özel, AKP'nin “Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı”nda yer alan bölümle ilgili, “İnönü’ye atfedilen bu sözler TBMM tutanaklarında yer almıyor. O kadar çaresizler ki söylenmemiş sözleri söylenmiş gibi göstermeye ihtiyaç duyuyorlar." dedi.

İsmet İnönü yalanı TBMM gündeminde

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP'nin “Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı”nda 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile ilgili ifadeleri Meclis'e taşıdı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada, "CHP'nin 'Milli şef' diyerek yere göğe sığdıramadığı İsmet İnönü'nün 27 Mayıs darbesinin hemen öncesinde TBMM'de yaptığı bir konuşmayı paylaşmak istiyorum." ifadesini kullanarak, Türkiye'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün şu ifadeleri kullandığını öne sürdü:

"Buraya gelirken dışarıda Meclis binasını kuşatmış bir tabur asker gördüm. Başlarında genç bir binbaşı vardı. Sizler, benden korkuyorsunuz ama dışarıya getirdiğiniz askerleri kumanda eden binbaşıdan da korkuyorsunuz. Korktuğunuzu, ona güvenmediğinizi ispat etmek için size şöyle bir teklifim var. Çağırın binbaşıyı, beni alıp götürmesini söyleyin. Bakalım emrinize itaat edecek mi? Size bunun aksi bir teklifim de var. Binbaşıyı ben çağırayım ve Meclis'i feshettireyim. Bunu ister misiniz? İhtilal olacak ve siz bundan kurtulamayacaksınız."

TBMM TUTANAKLARINDA YOK

CHP'li Özel, “İnönü’ye atfedilen bu sözler TBMM tutanaklarında yer almıyor. O kadar çaresizler ki söylenmemiş sözleri söylenmiş gibi göstermeye ihtiyaç duyuyorlar. İsmet İnönü’nün TBMM Genel Kurul tutanaklarında demokrasiye vurgu yapan, darbe olasılığına karşı duran onlarca sözü varken, söylenmemiş sözleri tüm ülkeye söylenmiş gibi göstererek, yakın siyasi tarihi değiştirmeye çabalayan bir algı içine girdiler… Bütün bu çabalar ve siyasi duruş ortadayken, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı söylenmemiş sözleri tüm ülkeye söylenmiş gibi göstererek, yakın siyasi tarihi değiştirmeye çabalayan bir algı içine girmiştir. Sürekli darbecilikle ve teröristlikle itham ettiği partimizin tarihinde bir toplu iğne ucu kadar hukuk dışılığa çıkış bulamayan Tayyip Erdoğan, çareyi yalana başvurmakta bulmuştur. Bu açık kusurlu hali deşifre ediyoruz. Vatandaşlarımızdan Tayyip Erdoğan’ın ağzından çıkan her sözün gerçek olup olmadığını kontrol etmeye davet ediyoruz.” dedi.

CHP’li Özel, konuyu TBMM gündemine de taşıdı. Özel, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a “İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından TBMM’de böyle bir konuşma yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu konuşma hangi gün, hangi birleşimde yapılmıştır? Yapıldıysa neden TBMM Genel Kurul tutanaklarına yansımamıştır? Bu konuşma yapıldıysa yer aldığı Tutanak Dergisi’nin bir örneğini paylaşabilir misiniz” diye sordu. Özel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a da “Yapılmayan bir konuşmayı yapılmış gibi göstermeye neden ihtiyaç duyulmuştur.” sorusunu yöneltti.