İspanya’da "haftada 4 gün çalışma önerisi" koalisyonda derin çatlak yarattı

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

İspanya'da Podemos hareketinin lideri Başbakan Yardımcısı Pablo Iglesias’ın pandemi nedeniyle ortaya çıkan işsizliği azaltmak için istihdam yaratmak amacıyla haftada dört gün çalışma önerisi, koalisyonda çatlak yarattı.

Avro bölgesinin en büyük dördüncü ekonomisini Ocak ayından bu yana yöneten Sosyalist Parti Başbakanı Pedro Sanchez, kurduğu azınlık hükümetindeki küçük ortağı Podemos’un bu teklifine sıcak bakmıyor.

AFP'nin haberine göre Maliye Bakanı Mari Jesus Montero da, hükümetin pandeminin başındaki büyüme oranlarına geri dönme şeklindeki başlıca önceliğinden uzaklaşmaması gerektiğini belirterek öneriye karşı çıktı.

Hükümetin Podemos hareketinden Çalışma Bakanı Yolanda Diaz ise Twitter’da yaptığı açıklamada, çalışma saatlerine de emekçilerin yasalarına olduğu gibi yeni bir bakış açısıyla bakmaya cüret edilmesi gerektiğini belirtti. Bu teklif Unilever’in Yeni Zelanda şubesinin bu ayın başında haftada 4 gün çalışmaya geçmesiyle gündeme gelmişti. Almanya’nın güçlü IG Metal sendikası da fikri dillendirenler arasında.