İspanyol şair Federico Garcia Lorca'nın infazıyla ilgili yeni bir belge ortaya çıktı

20. yüzyılın en önemli şairlerinden biri olan Federico García Lorca’nın 38 yaşında infaz edilmesi ile ilgili yeni bir belge ortaya çıktı.

Fransız arkadaşı Marcelle Auclair’in girişimiyle Lorca’nın ölümünden 29 yıl sonra Franco diktatörlüğü dönemi polisi tarafında 1965’de kaleme alınan belgede İspanyol şairin “itiraf ettikten” sonra kurşuna dizilmeye götürüldüğü belirtiliyor. Ancak belgede, Lorca’nın hangi konuda itiraf ettiği söylenmemiş.

İspanyol Cadena SER radyosunun ulaştığı belgede, Lorca’nın tutuklanma anı da ayrıntılı bir şekilde tasvir edilmiş. Eserlinde betimlediği ülkenin güneyinde zeytinlikleri, Roman kültürü, gitarları ve Flamneko dansı ile ünlü Endülüs Bölgesi ile özdeşleşen Granadalı şairin, evinde alıkonulmaktan endişe duyduğu için arkadaşlarının evinde tutuklandığı belirtiliyor.

Belgeye göre şairin arkadaşları Lorca tutuklanırken askeri komutanı engellemeye çalışmış ancak başaramamış.


‘MASON, SOSYALİST, EŞCİNSEL’ DİYE FİŞLENMİŞ
Lorca’nın ayrıca belgede “sosyalist” ve “Elhambra locasına mensup mason” dite fişlendiği ve “eşcinsellik ve sapkınlık” diye suçlandığı ortaya çıktı.

İç Savaş’ın hemen öncesinde Lorca’nın infazının edildiği koşullar ise bugüne kadar hâlâ tam olarak aydınlatılmış değil. Lorca’nın gömüldüğü yeri bulmak için yetkililer defalarca kazı başlatmıştı ancak hiçbirinde kemiklerine ulaşılamamıştı.
Belgede ise Lorca’nın “itiraf ettikten sonra kurşuna dizildiği” daha sonra da Fuerta Grande’ye bir iki kilometre uzaklıkta bir kulübenin içinde toprağa gömüldüğü anlatılıyor. Ancak belge şairin gömüldüğü yerin de “tespit edilmesinin son derece zor olduğunu” vurgulanıyor.

Belgeyi elde ettikten sonra Auclair, daha fazla bilgi sahibi olanilmek için Paris’teki İspanya Elçiliğinde girişimlerini sürdürmüş. Mektup buradan dönemin Dışişleri Bakanı Fernando Maria Castiella’ya iletilmiş. Castiella da Franco’dan sonra hükümetin iki numaralı ismi olan Camilo Alonso Vega’ya talebe cevap vermesi tavsiyesiyle bir mektup kaleme alıyor. Mektupta, dönemin Enformasyon ve Turizm Bakanı Manuel Fraga’nın kendisine “Garcia Lorca’nın ölümüyle ilgili arşivlerimizi açıp açamayacağımız konusunda bir değerlendirme yapılmasını uygun görüyorum” dediğini de aktarıyor.

Ancak Auclairin girişimi bu mektuplara rağmen boşa çıkıyor ve talebine geri dönüş olmuyor. Lorca’nın gömülü olduğu düşünülen mezar ise ilk kez 2009’da kazılmış ancak kemiklere ulaşılamamıştı. Sadece Endülüs bömlgesinde İç savaş döneminde 60,000 bine yakın kişinin kurşuna dizilerek gömüldüğü düşünülüyor.