Skandallarla gündeme gelen Şırnak Üniversitesi Rektörü, şimdi de araç israfıyla gündemde. Bu yetmezmiş gibi üniversitenin aracıyla lojmanını da kardeşi AKP İl Başkanı İbrahim Halil Erkan’a tahsis etti.

İsraf ve kıyakta şampiyon rektör

Mustafa KÖMÜŞ

Akrabası için verdiği özel ilan ve Hazine arazilerine el koymasıyla gündeme gelen Şırnak Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Erkan’ın skandalları bitmek bilmiyor. Rektör Erkan’ın ilk olarak 2018 yılında kiraladığı makam aracı için yeniden başvuru yaptığı ve bu araç için şartnamede değişiklik yaptığı ortaya çıktı. Rektörün ayrıca üniversite lojmanında bir daireyi de AKP Şırnak İl Başkanı olan kardeşine tahsis ettiği öğrenildi. Söz konusu aracı 2018’den 2021’e kadar kullanan Rektör, geçen yıl tekrar aynı aracı kiralamak istedi. Aracın kat ettiği mesafe 2018’de 30 bin kilometre iken, 2021’de 170 bin kilometreye ulaştı. Bu yıl da aracı üç yıllığına kiralamak için Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na başvuran Rektör geçen yıl KDV hariç araç için aylık 16 bin TL ödedi. Öte yandan rektör araca takılan resmi ‘kırmızı plaka’yı yasaya aykırı olduğu halde başka bir aracın plakasıyla değiştirdi. Üniversitede görev yapan memurların iddiasına göre plaka Diyarbakır’da dikkat çekmesin diye değiştirildi.

Üniversitede görev yapan bir memur, “Bugüne kadar Rektör’ün makam aracının yakıtı için harcanan para ile sıfır lüks makam aracı alınırdı” dedi ve ekledi: “Rektörümüz Diyarbakır'da yaşayan ve Şırnak'a getirmediği eşi ve çocuklarının yanına makam aracı ile her hafta gidip geliyor. Devlet kendisine makam aracı hakkını görev yaptığı şehirde kullansın diye verirken Rektörümüz sırf masrafı devletin kasasından çıkıyor diye makam aracı ile resmi görevlendirmesi bile olmadan her hafta şehirdışına gidiyor. Kendi parası olsa yapmaz ama devletin parası olunca lüksünden taviz vermiyor.”

Üniversite personelinin iddiasına göre, Rektör’ün kardeşi olan AKP Şırnak İl Başkanı İbrahim Halil Erkan’a üniversiteden “Jeep” marka makam aracı tahsis edildi. Üniversite personeli, bu aracın yakıt dahil tüm masraflarının üniversite tarafından karşılandığını öne sürdü. Üniversitede görev yapan bir öğretim üyesi şunları dile getirdi: “Devlet kendisine makam aracı hakkını görev yaptığı şehirde kullansın diye verirken rektör, sırf masrafı devletin kasasından çıkıyor diye makam aracı ile Türkiye'nin her yerine gidiyor. Kanuna aykırı olarak şahsi işlerinde kullandıkları makam araçları şehirde belli olmasın, il dışında şahsi işleri için kullandıklarında halk tarafından dikkat çekmesin diye resmi kırmızı plakayı kullanmak yerine, başka arabalara ait olan 73 plakayı kullanmaktadırlar. Kendi parası olsa bu israfı yapmaz ama devletin parası olunca Rektörümüz taviz vermiyor. Kardeşi İbrahim Halil Erkan ise üniversitemizin aracı ile lüks içerisinde yakıt parasını üniversitemize ödeterek geziyor. Üniversite bütçesi Rektör ve kardeşinin lüks yaşantılarını karşılamak için harcanmakta.”

KARDEŞE LOJMANDA DAİRE

Rektör Erkan, üniversitenin lojmanını kardeşi AKP Şırnak İl Başkanı İbrahim Halil Erkan’a tahsis etti. Lojmanlara ilişkin listesinde İbrahim Halil Erkan için ayrılan alana, “Ak Parti İl Başkanı” yazıldı. Bir öğretim üyesi, söz konusu lojman dairesinin eşyaları ile birlikte döşendiğini belirtti: “Kardeşi üniversitemiz lojmanlarını kullanırken herhangi bir kira bedeli de vermemektedir. Bu büyük bir skandaldır. Hukuken de vicdanen de Rektör Erkan üniversitenin lojmanını kardeşine tahsis edemez, üniversitenin makam aracını kardeşinin kullanımına sunamaz.”