İsrail 20 yıl sonra havadan saldırdı
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

İsrail güçleri Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentine baskın düzenledi. Baskında 1’i çocuk 5 Filistinli yaşamını yitirdi, 66 Filistinli ise yaralandı. Cenin kentine düzenlediği bu saldırıda yıllar sonra ilk kez "Apache" helikopter kullanan İsrail güçleri, Batı Şeria’da 20 yılı aşkın süre sonra ilk kez hava harekâtına başvurdu.

İsrail askerleri, onlarca zırhlı askeri araçla Cenin’e baskın düzenledi. Baskın sırasında İsrailli keskin nişancılar da bazı evlerin üzerine konuşlandırıldı.

Baskına tepki gösteren bölge sakini Filistinliler ile İsrail askerleri arasında arbede çıktı. İsrail güçleri Filistinli gençlere gerçek mermi, gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ve bazı Filistinli gruplar, baskına tepki gösterdi. Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Iştiyye, uluslararası toplumun sessizliği ve takındığı çifte standartlı tutumun, İsrail’i suç ve ihlalleri sürdürme konusunda teşvik ettiğini söyledi. Cenin baskınını kınayan Iştiyye, "Katiller cezasız kaldıkları müddetçe suçları son bulmayacak. Halkımızla birlikte bu saldırılara göğüs gereceğiz" diye konuştu. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de yaptığı açıklamayla saldırıya tepki göstererek, halkın direnişten başka seçeneği olmadığını kaydetti. Öte yandan İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Cenin’deki Filistinli direnişçiler, bölgeden çekilen bazı askerleri taşıyan bir zırhlı aracı el yapımı patlayıcı ile hedef aldı.

Saldırıda, isabet alan zırhlı araçtaki 7 askerin hafif ve orta derecede yaralandığı aktarıldı.

Açıklamada, bölgedeki İsrail güçlerinin “hava ve kara operasyonlarını” sürdürdüğü kaydedildi. İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria’da 20 yılı aşkın süre sonra ilk defa hava harekâtına başvurdu. İsrail basını, hava saldırısının Apache helikopterle düzenlendiğini aktardı. Mısır ve Ürdün’den de saldırıya tepki geldi. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin Batı Şeria’nın Cenin kentine düzenlediği baskının, sivillere ateş açmasının ve hava saldırısı düzenlemesinin kınandığı ifade edildi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali de yaptığı yazılı açıklamada, "bedelini herkesin ödeyeceği şiddet sarmalının devam etmemesi" uyarısında bulundu.