İsrail'deki sandık çıkış anketlerine göre, Başbakan Netanyahu'nun partisi Likud, seçimden galip ayrıldı. 31 ila 33 sandalye arasında kazanması beklenen Likud’un, işbirliği halindeki sağ bloktan destek almasıyla sandalye sayısının 54’e çıkması bekleniyor. Bu sebeple seçimlerden 7 ila 8 sandalye kazanması beklenen Netanyahu’nun eski Savunma Bakanı Naftali Bennet kurulacak hükümet için kilit rol oynuyor.

İsrail’de seçimden galip ayrılan Netanyahu, çoğunluk için eski ortağının kararını bekleyecek

İsrail’de seçim çıkış anketlerine göre, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun partisi Likud, ülkede iki yıl içerisinde yapılan dördüncü seçimden galip ayrıldı. En çok sandalyeyi kazanması öngörülen partinin tek başına iktidar olması ise garanti değil.

Ülkede yayın yapan 3 haber kanalının yayımladığı verilere göre, toplamda 31 ila 33 sandalye arasında kazanması beklenen Likud’un, işbirliği halindeki sağ bloktan destek almasıyla sandalye sayısının 54’e çıkması bekleniyor.

120 sandalyeli parlamentoda partilerin çoğunluk için 61 sandalyeye ihtiyacı var. Bu sebeple seçimlerden 7 ila 8 sandalye kazanması beklenen Netanyahu’nun eski Savunma Bakanı Naftali Bennet kurulacak hükümet için kilit rol oynuyor.

Anket sonuçlarına göre Netanyahu karşıtı blok ise 59 sandalye elde ediyor.

Bennett’in dinci-milliyetçi partisi Yamina ise Netanyahu'ya katılmaya açık olduğunu söylerken, Netanyahu karşıtı koalisyon için de kararını henüz vermedi. Ofisinden yapılan açıklamaya göre Bennett, “Yalnızca İsrail için iyi olanı yapacağım” dedi.

71 yaşındaki Benjamin Netanyahu, ülkede en uzun süre başbakanlık yapan kişi. Ancak Netanyahu’nun son seçimlerde çoğunluğu elde edememesi İsrail’de siyasetin düğümlenmesine sebep oldu. 9 milyon insanın yaşadığı İsrail’de ülkenin yarısının koronavirüse karşı aşılanmasının ardından Netanyahu da seçim propagandasını bunun üzerinden yaptı.

Bennett’in desteğini alamaması durumunda Netanyahu’nun beşinci seçime de kapı aralayacağı konuşulanlar arasında. Politika analisti Gideon Rahat da bu görüşü savunanlar arasında. Rahat, Netanyahu’nun iktidarı alabilmek adına bunu yapabileceğini ve bunun için beşinci, altıncı ya da hatta yedinci seçimi bile bekleyebileceğini söylüyor.

Öte yandan seçim günü Filistin’den İsrail sınırına bir roket atıldığı bildirildi. Ordudan yapılan açıklamaya göre roket boş bir alana düştü. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.