Dıana Alghoul İsrail’de seçimler yaklaşırken, Tel Aviv’deki mevki sahipleri yeni ittifaklar kurarak zafere ulaşmaya çalışıyorlar.Mevcut başbakan Binyamin Netanyahu Filistin karşı söylemleriyle meşhur olmasına rağmen, aşırı sağcı ve Yahudi üstünlükçüsü partilerle ittifak yaparak geniş kesimleri şaşırtmayı başardı. Bu partiler hüküm giymiş terörist haham Meir Kahane’nin öğretilerini takip ediyorlar. Kahane 30 sene önce suikast sonucu öldürüldü. Netanyahu […]

İsrail’de seçimler yaklaşıyor

Dıana Alghoul

İsrail’de seçimler yaklaşırken, Tel Aviv’deki mevki sahipleri yeni ittifaklar kurarak zafere ulaşmaya çalışıyorlar.Mevcut başbakan Binyamin Netanyahu Filistin karşı söylemleriyle meşhur olmasına rağmen, aşırı sağcı ve Yahudi üstünlükçüsü partilerle ittifak yaparak geniş kesimleri şaşırtmayı başardı. Bu partiler hüküm giymiş terörist haham Meir Kahane’nin öğretilerini takip ediyorlar.

Kahane 30 sene önce suikast sonucu öldürüldü. Netanyahu ise onun ideolojisini günümüze taşıyor ve Otzama Yehudit, yani ‘Yahudi Gücü’ partisiyle, Habayit Hayehudi, yani ‘Yahudi Evi’ partiyle ittifak kuruyor. Bu partiler yeni bir politikayla İsrail’de kalan son Filistinliler’in yanı sıra Batı Şeria ve Gazze şeridindeki Filistinliler’den de kurtulmak istiyorlar.

Netanyahu’nun işi zor

Netanyahu’nun ittifak duyurusundan sonra İsrailli ‘merkez’ siyasetçiler başbakana ve terörist ittifakına karşı birleştiler. Bu hamle birçok İsrailli tarafından ülkeyi ırkçılardan kurtarma girişimi olarak göründü. İsrailli eski genelkurmay başkanı Benny Gantz ve ‘merkezci’ görülen siyasetçi Yair Lapid 9 Nisan’daki seçimlerine ittifakla gireceklerini duyurdular. Kazanırlarsa ittifak gereği ülkeye sırayla başkanlık edecekler. Gantz siyasete henüz bir ay önce adım atmasına rağmen Netanyahu’nun en güçlü rakibi konumunda. Yolsuzlukla mücadele edecek bir lider olarak sunulmakla birlikte, şiddet dolu askeri geçmişi de gururla anılıyor. 2006’daki Lübnan işgaline o liderlik ediyordu – işgalde en az 1400 çocuk ve 2000 Filistinli sivil ölmüştü.Resmi kampanyada “1364 Hamas teröristi öldürüldü” sloganı yer alıyor. Birlemiş Milletler’in İnsan Hakları Komitesi bu sayıya karşı çıkıyor; en az 2251 kişinin öldüğünü, bunlardan 1462’sinin sivil olduğunu söylüyor.Netanyahu birkaç büyük yolsuzluk soruşturmasıyla karşı karşıya. Gantz’ın Netanyahu’yu koltuğundan indirme taahhüdü içeren konuşmasından birkaç gün sonra yapılan ankette oy oranları kafa kafaya görünüyor. Gantz konuşmasında işgal altında Filistin topraklarında güçlü askeri varlığı da sürdürme sözü verdi.Netanyahu aşırılıkçı görüşlerini açıktan söyleme dökse ve terörist sempatizanlarıyla ittifak yaparak tüm çizgileri aşsa da, Gantz-Lapid ittifakının Filistinlilere herhangi şekilde daha az zulüm yapacağını düşünmek kesinlikle yanlış. İngiliz-Filistinli profesör ve yazar Kamel Hawwash “Filistinliler ve barış sürecinin canlandırılması İsrailli siyasetçilerin aklına gelecek en son şey. Şahit olduğumuz bir güç mücadelesi” diyor. İsrail’in Filistinli yurttaşları için durum her halükarda kötü – kim kazanırsa kazansın. “Gantz-Lapid’in ortak listesi Netanyahu’nun nefret çukuru ittifakına kıyasla İsrailli Araplara nispeten daha hoşgörülü olsa da, İsrail nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan kesim için durumun iyiye gitme ihtimali yok.

FİLİSTİN HALKININ geleceği

İsrailli tarihçi Profesör Ilan Pappe da Filistinler için durumun iki koşulda da kötü olduğunu söylüyor. Pappe, “2009’dan beri Netanyahu’nun ilk defa ciddi rakipleri var. Yine de hâlâ kazanma şansı var çünkü İsrail’de seçim sonuçlarını hâlâ ‘bloklar’ belirliyor ve baskın bloku temsil eden figür halen Netanyahu” diyor. Şunları da sözlerine ekliyor: “Netanyahu’nun ittifakı kazanırsa Filistin meselesinde pek bir değişiklik olmayacak. Söylemler farklılık gösterebilir, yumuşayabilir. Fakat pratikte hiçbir şey değişmeyecek. Asıl büyük tehlike, Yahudi devletine sunulan uluslararası bağışıklık ve bunun bir sonucu olarak Filistin’in, Filistin halkının yok edilmesi.”

Çeviren: Fatih Kıyman
Kaynak: The New Arab