İsrail’de üst düzey buluşma

Nazilere karşı Auschwitz toplama kampının kurtarılmasının 75’inci yıldönümü İsrail’de “Dünya Holokost Forumu” ile anılıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, 5. Dünya Holokost Forumu’na katılmak üzere İsrail’e gitti. Batı Kudüs’te düzenlenen etkinliğe Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de katıldı. Steinmeier, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’le görüştü

Rusya Devlet Başkanı Putin, forumdan önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşme gerçekleştirdi. Putin’in bir dizi temastan sonra Filistin tarafına geçerek işgal altındaki Batı Şeria’nın Beytullahim kentini ziyaret etmesi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesi bekleniyor. Abbas, önceki gün Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la görüşmüştü. ABD Başkan Yardımcısı Pence’in ise İsrail başbakanı Binyamin Netanyahu ile işgal altındaki Doğu Kudüs’te yer alan Ağlama Duvarı’nı ziyareti planlandı. 5. Dünya Holokost Forumu’na katılmak üzere 40’a yakın ülkeden üst düzey yetkili İsrail’e gitmişti.

Fiistin Dışişleri Bakanlığı, “İsrail, Yahudi soykırımı (Holokost) olaylarını Filistin halkına karşı işlediği suçları örtbas etmek ve Arap topraklarındaki işgalini sürdürmek için kullanıyor” açıklaması yaptı.