İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Türkiye’yi ziyaretini değerlendiren Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, “İsrail’in gündeminde Herzog’un Türkiye’ye gelmesi ve ‘yeni bir dönem’ söylemi olumlu karşılandı” dedi.

İsrail ‘normalleşme’den memnun

POLİTİKA SERVİSİ

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un ziyareti ile Türkiye-İsrail ilişkilerinde uzun yıllar sonra normalleşme adımları atılmaya başlandı. Herzog'un ziyareti 2008'den bu yana İsrail'den Türkiye'ye gerçekleşen ilk üst düzey ziyaret oldu. Erdoğan ve Herzog görüşmesinde Ukrayna, Doğu Akdeniz ve güncel konular ele alındı. Saray'da kendisi için resmi tören düzenlenen Herzog, yaptığı açıklamada, "İsrail ve Türkiye birçok alanda hepimizin ev olarak adlandırıldığı bölgeyi çarpıcı bir iş birliğini yapabilir ve yapmalıdır. Bölgede istikrar, barış ve güvenliği tesis etmemiz için birlikte çalışmamızı diliyorum" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise buluşmayla ilgili "Dönüm noktası" tanımını kullandı. Herzog'un ziyaretini değerlendiren Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, son 10 yılda Türkiye-İsrail ilişkilerinin özel sektörün ticaret ilişkisi haricinde sıfıra indiğini ifade ederek, “15-20 sene evvel İsrail pilotları Konya ovasında talim yapıyordu. Bu derece çok yakın bir ilişki vardı. Büyükelçiliklerin olmadığı, elçilerin olmadığı, maslahatgüzarlarla ilişkilerin yönetildiği iki ülke haline geldi. Hem halklar adına hem iki ülkenin geleceği adına, bölgesel barış anlamında kaybedilmiş yıllar. Artık geçmişe bakmıyoruz. AK Parti hükümetinin Filistin meselesinde çok fazla Filistin tarafında angaje olup, faturayı tamamen İsrail'e kesmesi anlaşılabilir ama ülke ilişkilerinde menfaatler önemlidir” dedi.

Mavi Marmara olayının ardından ilişkilerin dibe vurduğunu ifade eden Molinas, normalleşme adımları ile ilgili ise şunları söyledi: “Türkiye'nin bölgede bir parça yalnız kalması, dış siyasetinde bazı değişiklikler yapmasına yol açtı. İsrail'in deniz bölgesinde çıkardığı doğalgazın Avrupa'ya Türkiye üzerinden taşınması, Türkiye için de bölgesel ve ticari anlamda fayda sağlayabileceği bir projeydi. Şimdi dış politikada değişiklikler başladı. İsrail'le yakınlaşmanın ekonomik getirisi de çok büyük.”

Görüşmenin İsrail’deki yansımalarını da aktaran Molinas, “İsrail'in siyasi gündeminde Herzog'un ılımlı bir cumhurbaşkanı olması ve Türkiye'ye gelmesi ve yeni bir dönem açılıyor söylemi olumlu karşılandı. Türkiye'nin olumlu sözlerine karşın, Ortadoğu'daki oluşabilecek olumsuz olaylar karşısında nasıl tavır alacağına dair tereddütler devam ediyor. Her şey bitti, sıfırdan başlıyoruz, her şey güzel olacak gibi bir inanç yok İsrail’de. Herzog, ‘Anlaşamamakta anlaşalım’ diyor. Bu güzel bir laf. İsrail, Türkiye'nin konumunu veya hükümetin tandansını bildiği için özellikle Filistin konusunda anlaşamayacağını biliyor. Bunu kabul ederek ilerlemeyi kabul ediyor. İsrail halkı da bunu olumlu karşıladı. Şu anda bir yakınlaşmayla ilgili eleştiri duymadım" dedi.

ELÇİLİK ATANABİLİR

İlk etapta karşılıklı olarak büyükelçilerin atanacağını düşünen Molinas, "Ondan sonra da devletlerarası ilişkiler, ekonomik temelde gelişebilir. Ticari anlamda, devletlerarası bölgesel projelerde işbirliği anlamında ilerleme bekliyorum. İsrail de bunun farkında ve o yüzden buraya geldi” açıklamasını yaptı.