ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki gün İran Devrim Muhafızları ordusunu “terör örgütü” olarak tanıma kararı sonrası açıklamalar sürüyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün, “Yapılan bu yanlış, İranlıları birleştirecektir ve halkın Muhafızlara verdiği destek daha da artacaktır” dedi. ABD’nin “dünya terörizminin lideri” olduğunu söyleyen Ruhani, “Siz kimsiniz de devrimci kurumlara terörist damgası yapıştırıyorsunuz?” diye konuştu. ABD’nin […]

İsrail ve Suudilerden ABD kararına destek

ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki gün İran Devrim Muhafızları ordusunu “terör örgütü” olarak tanıma kararı sonrası açıklamalar sürüyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani dün, “Yapılan bu yanlış, İranlıları birleştirecektir ve halkın Muhafızlara verdiği destek daha da artacaktır” dedi.

ABD’nin “dünya terörizminin lideri” olduğunu söyleyen Ruhani, “Siz kimsiniz de devrimci kurumlara terörist damgası yapıştırıyorsunuz?” diye konuştu. ABD’nin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise kararı tekrar savunarak “Bu örgüt zayıflamadan Ortadoğu’da barış ve istikrar” mümkün olmayacak dedi. ABD’nin kararına dün, Suudi Arabistan ve İsrail’den de tam destek geldi.

‘Çağrımız destek buldu’

İran’ın bölgesel rekabet içinde bulunduğu Suudi Arabistan, ABD’nin kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’nın haberine göre, Suudi Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Kararın “terörle mücadelede pratik ve ciddi bir adım” olarak nitelendirilen açıklamada, ABD’nin bu kararıyla Suudi Arabistan’ın uluslararası topluma yaptığı “İran destekli terörizmi tanıma” çağrısının karşılık bulduğu ifade edildi. Açıklamada, uluslararası toplum, küresel barış ve güvenliği zedeleyen İran Devrim Muhafızları’na karşı durmaya davet edildi.

Kararın, İsrail’de yapılacak seçimlerden bir gün önce açıklanması da dikkat çekmişti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Twitter’dan yaptığı açıklamada kararından ötürü ABD Başkanı Donald Trump’a teşekkür ettiğini belirtti. Netanyahu, “Dünyayı İran terörü ve saldırılarından koruma yolunda bir adım daha attınız. Bir talebimi daha gerçekleştirdiğiniz için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

***

NE OLMUŞTU?

ABD’nin İran Devrim Muhafızları’nı ‘yabancı terör örgütü’ olarak tanımladığına dair duyuru Trump’tan gelmişti. Trump, Devrim Muhafızları’nı ‘bölgede terörizmi finanse ve teşvik etmekle’ suçlamıştı. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi de karara misilleme olarak Amerikan ordusunun Ortadoğu’daki faaliyetlerini yöneten ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığını (US CENTCOM) ve bağlantılı güçleri ‘terör örgütü’ ilan etmişti. ABD yönetimi, ilk kez yabancı bir devletin silahlı kuvvetlerini resmen ‘terör örgütü’ olarak adlandırıyor. Kararın bir hafta içinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.